Het eerste is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Als deze oorlog zou voortduren en verergeren, zal hij, volgens Jamie Dimon, alle door Donald Trump doorgevoerde hervormingen tenietdoen.
Het tweede gevaar is het monetaire beleid van de centrale banken. Om de wereldeconomie te redden, hebben de centrale banken de geldkranen opengedraaid, een nulrente ingevoerd en voor miljarden dollar of euro overheidsschulden gekocht (programma’s van QE of quantitative easing). Nu de economie weer op de rails staat, moeten de centrale banken – en in het bijzonder de Fed (Amerikaanse centrale bank) – de gang van zaken omkeren.
Jamie Dimon voegt hieraan toe:
Ik wil het publiek niet bang maken, maar in het verleden hebben we geen QE gehad. We hebben dus per definitie nooit een omkering van een situatie van QE gehad. Bovendien zijn de regelgevingen anders. De monetaire overdracht is anders. De regeringen hebben zich te diep in de schulden gestoken en het publiek kan panikeren wanneer de zaken veranderen ».
Jamie Dimon geniet op 62-jarige leeftijd veel bijval bij de Amerikaanse financiële gemeenschap, want hij is één van de zeldzame CEO’s die de financiële crisis van 2008 met succes doorstaan heeft. De boodschap van de topman van JP Morgan is eenvoudig: de regeringen en monetaire autoriteiten bevinden zich vandaag in onbekende wateren. Om die reden heeft hij erop aangedrongen dat de Trump-administratie geen nieuwe douanerechten op uit China geïmporteerde goederen zou invoeren. Maar tegenover de journalist van CNBC heeft hij toegegeven dat de Trump-administratie zijn visie niet deelt, wat de laatste verklaringen van de president van de Verenigde Staten bevestigen.