Geïndexeerde bedragen inkomstenbelastingen aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021

BelastingschijvenBelastingvrije sommen (basisbedrag)Daarnaast zijn diverse verhogingen van de belastingvrije som voorzien (o.a. verhoging voor kinderen of andere personen ten laste, verhoging voor gehandicapte belastingplichtigen)

HuwelijksquotiëntToekenning meewerkende echtgenoot van een zelfstandigePensioensparenVrijgestelde inkomsten uit spaardeposito’sVrijgestelde dividendenMaximum premies individuele levensverzekeringen én kapitaalaflossingen (Bouw- en langetermijnsparen) – FEDERAAL

Sinds aanslagjaar 2015 zijn de gewesten bevoegd onder andere voor de uitgaven voor het verwerven het behouden van de eigen woning. Voor de niet eigen woning blijft de federale overheid bevoegd.Maximum premies individuele levensverzekeringen én kapitaalaflossingen (Bouw- en langetermijnsparen) – VLAANDERENMaximum premies individuele levensverzekeringen én kapitaalaflossingen (Bouw- en langetermijnsparen) – BRUSSELMaximum premies individuele levensverzekeringen én kapitaalaflossingen (Bouw- en langetermijnsparen) – WALLONIË

Kapitaalaflossing hypothecair woonkrediet niet-eigen woning (= federaal langetermijnsparen) – Maximum schijf van de lening

Woonbonus “eigen/enige” woning – FEDERAAL (= vanaf aj.2015, indien woning ten laatste in 2015 niet langer “eigen” woning)Woonbonus “eigen/enige” woning – VLAANDEREN (leningen t.e.m. 2014)Woonbonus “eigen/enige” woning – VLAANDEREN (leningen vanaf 2015 t.e.m. 2019)Woonbonus “eigen/enige” woning – BRUSSEL (leningen t.e.m. 2016)Woonbonus “eigen/enige” woning – WALLONIË (leningen t.e.m. 2015)Chèque habitat “eigen/enige” woning – WALLONIË (leningen vanaf 2016)

Te noteren valt:

- Vlaamse gewest

(i) Voor leningen voor de eigen maar niet enige woning aangegaan sinds 2016 en voor de gekoppelde levensverzekering is het langetermijnsparen afgeschaft. Voor dergelijke leningen geldt sindsdien enkel de (basis)woonbonus (maximum 1.520 euro en een extrawoonbonus van 760 en 80 euro). De bedragen worden niet geïndexeerd. De vermindering wordt berekend tegen 40%.

(ii) Leningen eigen woning aangegaan vanaf 2020 genieten geen belastingvermindering meer. Daarentegen geldt wel een verlaging van het toepasselijke registratierecht indien het een aankoop van de enige en eigen woning betreft.

 

- Brussels gewest

(i) Voor leningen eigen woning aangegaan vanaf 2017 is de woonbonus afgeschaft. Dit is ook het geval voor de belastingvermindering langetermijnsparen die van toepassing was voor een lening eigen niet enige woning. In plaats hiervan werd een vrijstelling (abattement) van registratierecht ingevoerd op een eerste schijf van 175.000 euro op de aankoop in het Brusselse gewest van een eigen en enige woning of appartement met een waarde van minder of gelijk aan 500.000 euro. Sinds 1/1/2018 geldt deze regeling ook voor de aankoop van een bouwgrond met een waarde tot 250.000 euro, waarvoor een vrijstelling van registratierecht geldt voor de eerste schijf van 87.500 euro.

 

- Wallonië

(i) Voor leningen voor de eigen maar niet enige woning aangegaan sinds 2016 en voor de gekoppelde levensverzekering is het langetermijnsparen afgeschaft. Voor dergelijke leningen en voor de gekoppelde levensverzekering wordt geen enkele belastingvermindering meer toegekend.

(ii) Voor hypothecaire leningen voor een eigen woning, aangegaan vanaf 2016 is de woonbonus vervangen door de chèque habitat. Dit is een inkomensafhankelijke belastingvermindering van maximum 1.520 euro per jaar, te verhogen met 125 euro per kind ten laste. Het maximale bedrag wordt toegekend bij een netto belastbaar inkomen van niet geïndexeerd 21.000 euro (aanslagjaar 2020 bedraagt dit 22.273 euro). Bij een hoger inkomen wordt de chèque habitat afgebouwd. Indien het inkomen meer dan (niet geïndexeerd) 81.000 euro bedraagt (voor aanslagjaar 2020 is dit 85.911 euro), wordt hij herleid tot nul.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash