Welnu, in alle bovenvermelde situaties zijn de huurinkomsten die u ontvangt en de onroerende meerwaarde die u realiseert, onderworpen aan de Franse inkomstenbelasting.
Maar hier eindigt het niet: Frankrijk heft daarnaast nog socialezekerheidsbijdragen naar rato van 15,5% over de aldus ontvangen inkomsten. En het zijn juist deze laatstgenoemde bijdragen die aanleiding gaven tot discussie. Uiteindelijk stelde de Franse Raad van State in 2013 een prejudiciële vraag hierover aan het Europees Hof van Justitie. En de bal ging aan het rollen …
Het Europees Hof van Justitie oordeelde op 26 februari 2015 dat Frankrijk ten onrechte socialezekerheidsbijdragen heeft ingehouden op de Franse inkomsten verkregen door niet-rijksinwoners.
Het Hof volgde hier de conclusies van de advocaat-generaal die de bijdragen als socialezekerheidsbijdragen kwalificeerde eerder dan als fiscale bijdragen, omwille van de duidelijke link tussen de bijdragen en de Franse sociale zekerheid. Dat is duidelijk onbillijk, des te meer daar niet-rijksinwoners niet kunnen genieten van de eventuele voordelen van de Franse sociale zekerheid en bovendien reeds onderworpen zijn aan het systeem van een ander land.
In de toekomst betekent dit voor buitenlanders een “besparing” van 15,5%. Frankrijk zal hierdoor jaarlijks behoorlijk wat inkomsten mislopen. Maar dat is echter niet alles! Er zal ook de teruggave kunnen worden gevraagd voor een deel van de in het verleden te veel betaalde bijdragen, rekening houdend met de verjaringstermijn (2 jaar). Voor de inkomsten 2013 loopt de termijn tot en met 31.12.2015.
De terugvordering kan in elk geval worden gevraagd door ingezetenen van de Europese Unie op basis van een Europese Verordening (nr. 1408/71) die stelt dat een ingezetene van de Europese Unie niet mag worden onderworpen aan het socialezekerheidssysteem van verschillende landen.
Maar wat nu met niet-EU-ingezetenen? Zij zullen – voorlopig nog – moeten procederen, maar er is een lichtpuntje! Onder impuls van de Raad van State werd de Franse wetgeving aangepast en sindsdien is er over de door niet EU-ingezetenen gerealiseerde onroerende meerwaarden voortaan ook een belasting van 19% verschuldigd (voorheen 33,33%). Wellicht zal door de uitspraak op termijn ook voor deze investeerders een (wets)wijziging zich opdringen.
Uiteraard doet u er steeds goed aan een fiscalist ter plaatse te raadplegen, maar onze Wealth en Estate Planners staan te uwer beschikking om alvast een eerste aanzet tot informatie te geven.