Logistiek vastgoed: welke invloed heeft disruptie op eigenaars en huurders?

De opkomst van de onlinehandel

Concreet uit deze trend zich natuurlijk vooral in de ontwikkeling van de e-commerce, die vanzelfsprekend een grote groeifactor belichaamt binnen de sector. Ook door demografische ontwikkelingen verandert de onlineverkoop constant, maar dat betekent ook dat de organisatie van de markt van de magazijnen verandert. Resultaat? Aan grote distributiecentra blijft natuurlijk nood, maar ook de vraag naar kleinere opslagplaatsen, aan de rand van de stad of zelfs in de stad, groeit.

Daarbij moeten we evenwel ook opmerken dat bepaalde GVV’s (Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen) die actief zijn in de logistieke sector, zoals Intervest Offices & Warehouses, Montea en WDP, aangeven dat ze niet meteen de bedoeling hebben om te gaan diversifiëren naar kleinere, stedelijke magazijnen. Zij zeggen dat ze op langere termijn toch meer het nut van grote opslagplaatsen inzien dan dat van de kleine stedelijke variant. Daar valt iets voor te zeggen: de transportkost voor de thuislevering van onlineartikelen wordt door de bedrijven zelf op zich genomen, en niet verhaald op de uiteindelijke consument. Zo’n model is moeilijk winstgevend te maken en zal dus binnenkort sowieso verder evolueren en zo ook een impact hebben op de organisatie van de lokale magazijnnetwerken. 

E-commerce belichaamt natuurlijk een grote groeifactor binnen de sector.

De groeizones van logistieke magazijnen

Op geografisch vlak worden Antwerpen, maar vooral Rotterdam en Amsterdam (met Nederland als zeer interessante markt, want ze is voor logistieke operatoren veel flexibeler) gezien als de “Gateway to Europe”. Maar volgens de GVV’s zijn er nog andere Europese regio’s die mogelijkheden bieden, zoals Frankrijk volgens Montea, het westen van Duitsland voor Intervest Offices & Warehouses of Roemenië voor WDP.

 

Onder impuls van Frank Vranken, onze Chief Strategist, beheren onze specialisten actief een vastgoedmandaat dat uitsluitend belegt in Belgisch beursgenoteerd vastgoed. Dat wil zeggen: in aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (of GVV’s, voorheen vastgoedbevaks). Hiervoor selecteren onze specialisten de beste GVV’s, op het beste moment, op basis van objectieve criteria en van onze kennis van de markt.

 

Wenst u meer info hebben over deze interessante oplossing die stabiele dividenden, een aantrekkelijke rendement-risicoverhouding op lange termijn en een optimale diversificatie combineert? Aarzel niet om ons te contacteren. Onze experts maken graag een afspraak met u.