Kantoorvastgoed: van vastgoedbeheerder tot projectbeheerder

Een positieve impact op de sector van het kantoorvastgoed.

Innovaties, technologische evoluties en demografische ontwikkelingen hebben geleid tot een nood aan meer flexibiliteit inzake de verhuurde ruimtes en de duur van de huurcontracten, vertelt Intervest Offices & Warehouses. En natuurlijk klopt het dat het in een markt die erg snel evolueert, niet gemakkelijk is voor een bedrijf om zijn groei in te schatten op middellange termijn, en daarmee dus ook zijn nood aan kantoorruimte.

Maar de huurders die echt veel flexibiliteit verwachten, vertegenwoordigen nog altijd maar een klein deel van de sector. Meer en meer wordt er trouwens voordeel uit de situatie gehaald. Vooral in gebouwen met een lage bezettingsgraad worden er nieuwe concepten opgezet, die rekening houden met deze evolutie inzake verhuurde ruimtes en duur van de huurcontracten.

Zo bieden heel wat kantoorgebouwen nog andere diensten aan mogelijke huurders aan, zoals restaurants, crèches, e-commerce leveringsdiensten… Daardoor kunnen ook jongere generaties hun privé- en beroepsleven heel wat flexibeler inrichten. Zij zijn daartoe immers sneller geneigd en kunnen dat nu veel eenvoudiger doen in functie van hun eigen noden.

Cofinimmo, een GVV gespecialiseerd in kantoorvastgoed, heeft zo bijvoorbeeld al appartementen in zijn kantoorruimtes geïntegreerd.

En zo worden de eigenaars, die voorheen vastgoedbeheerders waren, nu volwaardige projectbeheerders. Ook bij residentieel vastgoed zien we dit fenomeen steeds vaker opduiken.

Eigenaars en huurders gaan nu echte partnerships opbouwen. »

De opmars van coworking

Coworking heeft de wind in de zeilen. Het bevordert de interactie tussen verschillende generaties en verschillende vakdomeinen. Het recente partnerschap tussen Befimmo, een GVV gespecialiseerd in kantoorvastgoed, en Silversquare, een specialist in ruimtes voor coworking, bevestigt dat alleen maar. Hun gezamenlijke doel is om met dit project samenwerking, bezieling, flexibiliteit en diversiteit in de verf te zetten.

Het milieuvraagstuk

Ook milieubewustzijn speelt in het voordeel van deze eigenaar-huurderpartnerships. De huidige normen binnen de sector zijn niet echt disruptief. De GVV’s wisten al langer hoe belangrijk energie-efficiënte gebouwen zouden zijn en brengen al enkele jaren geleidelijk verbeteringen aan. Hierbij houden ze bovendien rekening met de reële noden van hun huurders.

Belgische groei

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de groei van GVV’s gespecialiseerd in kantoorvastgoed zich ook in de toekomst voornamelijk binnen België zal afspelen. Enkel Leasinvest, een GVV gespecialiseerd in kantoor- en retailgebouwen, geeft aan zich ook nog verder in Luxemburg te willen ontwikkelen, een land waarin ze al heel wat ervaring opdeed.

 

Onder impuls van Frank Vranken, onze Chief Strategist, beheren onze specialisten actief een vastgoedmandaat dat uitsluitend belegt in Belgisch beursgenoteerd vastgoed. Dat wil zeggen: in aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (of GVV’s, voorheen vastgoedbevaks). Hiervoor selecteren onze specialisten de beste GVV’s, op het beste moment, op basis van objectieve criteria en van onze kennis van de markt.

 

Wenst u meer info hebben over deze interessante oplossing die stabiele dividenden, een aantrekkelijke rendement-risicoverhouding op lange termijn en een optimale diversificatie combineert? Aarzel niet om ons te contacteren. Onze experts maken graag een afspraak met u.