Rentestijging en spook van een obligatiecrash

Dit is ongezien sinds 3 jaar. De rentestijging roept uiteraard vragen op over de impact ervan op de beursindexen. Momenteel blijft de vraag nog theoretisch, want er valt geen enkele significante terugval te melden, des te meer daar januari 2018 in de kronieken zal worden opgenomen als één van de beste maanden van de voorbije 20 jaar. 

Anderzijds stellen de beleggers, gealarmeerd door Bill Gross (één van de grootste specialisten van de obligatiemarkt), zich vragen over een mogelijke obligatiecrash. Door gewoon te zeggen dat de obligaties in een duurzame fase van een baissemarkt terechtgekomen zijn, heeft Bill Gross duidelijk de vlam in de pan doen slaan. Men dient eveneens te preciseren dat de economische actualiteit ook niet in het voordeel van de staatsleningen gespeeld heeft. Met de Chinezen die ervan verdacht worden hun aankopen van Schatkistbons te verlagen, de Europese Centrale Bank (ECB) die ervan verdacht wordt het terrein voor te bereiden om haar uitgebreide activa-inkoopprogramma terug te schroeven en de Bank of Japan die haar aankopen van Japanse obligaties al verlaagt, heeft het slechte nieuws zich opgestapeld voor de obligaties.

Meer is er niet nodig, opdat sommigen het spook van een obligatiecrash in 2018 zien opdoemen. Maar zoals een analist van Schroders opmerkte, is de inflatie de belangrijkste indicator die dit jaar in de gaten moet worden gehouden: « De rentestijging zal zich enkel voortzetten als de inflatie opnieuw gaat stijgen ».