Loonstijging bij Amazon of hoe de concurrentie verzwakken

Volgens Capital Markets zou dit « cadeau » de reus van de e-commerce tussen 1 en 2 miljard dollar moeten kosten. Dat is nauwelijks 1% van het omzetcijfer. Maar opgelet, het is meer dan een derde van zijn laatste nettowinst. Ondanks dit minpunt heeft Wall Street de loonstijging redelijk goed onthaald. De reden hiervoor? De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten is zeer krap en Jeff Bezos heeft het voortouw genomen om zijn personeelsverloop te verminderen.

Daarbij komt dat Amazon vooral geld verdient met zijn cloud-divisie en zich kan veroorloven om een lagere rentabiliteit te hebben op zijn e-commercedivisie. Dit geldt echter niet voor zijn concurrenten die, om hun werknemers te behouden, het uurloon eveneens zullen moeten optrekken en die het veel moeilijker zullen hebben om deze kostenstijging te verteren. 

En uiteraard is Jeff Bezos niet gek: deze loonsverhoging werd gedeeltelijk gecompenseerd door de afschaffing van bonussen, premies en andere stock options. Op het vlak van de media heeft hij het eveneens goed gezien, want deze beslissing rekent af met de gebruikelijke kritiek op de GAFAM en vermijdt dat de Staat zich ermee gaat bemoeien. Om die reden is Wall Street niet afgeschrikt door de vrijgevigheid van Amazon. Deze vrijgevigheid is dan ook niet wat ze lijkt.