Handelsoorlog: China voorspelt een beursramp voor de aandelen wereldwijd

Maar wanneer de beurs een duik neemt, zwijgt Donald Trump of zoekt hij een zondebok (de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank) om de slechte prestatie te verklaren.

De Chinezen hebben dit gekonkel opgemerkt en gebruiken het vandaag om de onderhandelingen te beïnvloeden. De hoofdartikelschrijver van de Global Times, een dagblad dat banden heeft met de Chinese communistische partij, legt uit dat er een immense druk weegt op de Verenigde Staten om een einde te maken aan de handelsoorlog tussen de twee grootmachten.

Hij vermeldt dat als er geen akkoord komt – in principe tegen 1 maart eerstkomende –, de gevolgen rampzalig zouden zijn voor de financiële markten wereldwijd. Deze krant die dicht bij de Chinese regering staat, voegt er zelfs aan toe dat de Amerikaanse onderhandelaars het meest onder druk staan.

Maar goed, het gaat om een « officiële » versie die als psychologische en mediadruk moet worden beschouwd. De experts herinneren er eveneens aan dat China te kampen heeft met een aanzienlijke vertraging van zijn groei. Kortom, de druk bestaat ook langs Chinese zijde, ondanks de propaganda van de Global Times.