Goods to Give: herverdelen aan de minstbedeelden en verspilling vermijden

Hoe is Goods to Give ontstaan?

Dominique de Ville: “Goods to Give (G2G) is ontstaan vanuit een dubbele vaststelling: bijna 15% van de Belgische bevolking leeft onder de armoedegrens en tegelijkertijd worden er elk jaar voor 100 miljoen euro onverkochte producten vernietigd  omdat ze  geen  koper  vonden  in  het  klassieke commerciële circuit. Ondanks de vele bestaande initiatieven blijft armoede  een belangrijke problematiek. In 2012 kwam een groep ondernemers samen. Zij realiseerden zich dat er weliswaar goede wil en producten aanwezig waren, maar dat de ontbrekende schakel op logistiek vlak lag.”

 

Wat doet G2G?

Michel Eeckhout:“Hetiseenlogistiekendigitaal platform dat een efficiënte en duurzame link legt tussen twee werelden die normaal niet met elkaar in contact komen: ondernemingen en  maatschappelijke          organisaties. We beschikken over een opslagplaats die ruimte biedt voor honderden palletten giften. Onze website maakt een eerlijke verdeling van de beschikbare producten mogelijk dankzij een ‘pull’ systeem, waarbij de verenigingen hun bestellingen plaatsen naargelang van hun noden. Vandaag kunnen we rekenen op de giften van een dertigtal bedrijven: onmisbare producten inzake lichaamsverzorging, maar ook meubels en allerlei materiaal. In drie jaar tijd hebben we nieuwe producten ter waarde van zeven miljoen euro verdeeld aan 270 organisaties die samen meer dan 300.000 mensen helpen.”

Waaraan dankt dit project zijn succes?

M.E.: “Logistiek  is  een  vak. Al  vanaf de start hebben we een beroep gedaan op een professionele logistiekexpert. Zo kregen we bijvoorbeeld 720 nieuwe matrassen en 30m³ tandpasta(watovereenkomtmet185.000tubes!). Er is geen enkele liefdadigheidsorganisatie die deze hoeveelheden aankan. Dat is precies het concept achter ons platform: efficiëntie in de distributie en in het beheer.”

D.d.V.: “Ook transparantie is een sleutelelement. Dankzij ons digitale platform kunnen we alles traceren en nauwkeurige schenkingsverslagen opmaken. Dat is belangrijk voor onze  productpartners.”

M.E: “Naast de vier permanente medewerkers die instaan voor het dagelijks beheer, hebben we een directiecomité dat bestaat uit zeer betrokken vakmensen uit de privésector. Iedereen stelt zijn expertise en zijn netwerk ten dienste van het project: financiën, distributie, communicatie, logistiek, … We kunnen ook rekenen op onze kennispartners die knowhow delen met G2G en op onze financiële partners die ons sinds 2013 600.000 euro hebben aangebracht.”

 

Welke rol speelt Puilaetco Dewaay in dit project?

M.E.: “Puilaetco Dewaay is een financiële partner van het eerste uur, samen met Corelio/Mediahuis.  Dankzij  hen  konden we het project op basis van enkel een idee opstarten. Ondertussen zijn daar vier andere organisaties bijgekomen: de Stichting Carrefour, Partena, Capital@Work en GBL.”

Hoe ervaart u als voormalige bedrijfsleiders dit initiatief?

M.E.: “Na vier jaar gewijd aan de ontwikkeling van een business is het belangrijk om te kunnen delen. Het gaat trouwens om echt ‘projectmanagement’,   waarbij    rekening moet worden gehouden met efficiëntie, doelstellingen, ideeën. Dat is nieuw in een context met een caritatieve roeping.”

D.d.V.: “Het is leuk om een bedrijf uit de grond te stampen met de gedachte iets te kunnen doen zodat de wereld evolueert. Zoals bij elk bedrijf is de lancering van een dergelijk project intellectueel interessant. Bovendien is het nog nuttig ook.”