Dubbele belasting op Franse dividenden: Belgische fiscus opnieuw veroordeeld

Dubbele belasting op Franse dividenden: Belgische fiscus opnieuw veroordeeld

Snelle herinnering 

Een dividend van € 100 dat door een Frans bedrijf wordt uitgekeerd aan een Belgische natuurlijke persoon die fiscaal inwoner is, is onderworpen aan een bronbelasting in Frankrijk (€ 12,8 sinds 2018) en de Belgische roerende voorheffing (30% sinds 2018).

Het dubbelbelastingverdrag tussen Frankrijk en België bepaalt dat België een belastingkrediet toekent dat bekend staat als de forfaitaire buitenlandse belasting (FBB). 

Deze FBB kan niet kleiner zijn dan 15% van het bedrag van het dividend na aftrek van de Franse roerende voorheffing (zie onderstaand voorbeeld).

BRUTO DIVIDEND 

100 eur

FRANSE BRONBELASTING   

12,8 eur

NETTO GRENSDIVIDEND

87,2 eur

BELGISCHE ROERENDE VOORHEFFING (30%) 

26,16 eur

TERUGBETALING (max 15% van netto grensdividend) 

12,8 eur (= max Franse belasting) (niet 13,08)

Op 28 mei 2021 publiceerde de Belastingdienst zijn FAQ, waaruit bleek dat alleen dividenden uit Franse bron die in de belastingaangifte werden vermeld, konden profiteren van de FBB ! Dit geldt zowel voor Franse dividenden ontvangen op een buitenlandse rekening (die moeten worden aangegeven) als voor dividenden ontvangen in België (die optioneel zijn, aangezien de bronbelasting geheven door Belgische banken bevrijdend is) !

Meer in het bijzonder moesten deze dividenden worden aangegeven in Box VII :

Vak F van hetzelfde vak op de aangifte moest ook worden ingevuld.

Deze verplichting om vooraf aangifte te doen is altijd sterk bekritiseerd door de doctrine.

Goed nieuws

Op 23 november 2023 heeft het Belgische Hof van Cassatie zich tweemaal over deze kwestie uitgesproken en deze doctrine in het gelijk gesteld!

Concreet betekent dit dat Belgische belastingplichtigen die in het verleden dividenden hebben ontvangen van een Franse bron waarop Belgische roerende voorheffing werd toegepast, een verrekening kunnen krijgen met de FBB, zelfs als deze inkomsten niet werden vermeld in de belastingaangifte.

Hiervoor moet een verzoek om automatische teruggave worden ingediend bij de belastingdienst.

Let op: voor dividenden ontvangen in 2019 verstrijkt de deadline voor het indienen van deze aanvraag op 31 december 2023!

Voor toekomstige dividenden is de eenvoudigste manier om de FBB te claimen ze te vermelden op de belastingaangifte.

Aarzel niet om contact met onze vermogensplanners op te nemen voor meer informatie over onze diensten

De fiscale wetgeving verandert voortdurend, soms met terugwerkende kracht, en kan bijkomende belastingen, intresten of boetes met zich meebrengen. Dit artikel vormt geen fiscaal advies. De fiscale behandeling van elke verrichting is specifiek aan de persoonlijke situatie van elk individu. De informatie die in dit artikel verstrekt wordt, is van algemene aard. Ze vervangt geen specifiek advies voor uw eigen situatie. Het is aangewezen om specifiek advies bij erkende professionals in te winnen alvorens om het even welke actie te ondernemen of ervan af te zien om te handelen.