Onrustig eindejaar op de markten

Tot voor kort waaiden tal van gunstige winden door het economische landschap: een wereldwijde synchrone groei, bodemrentetarieven, lage olieprijzen en centrale banken die te hulp schoten. Volgens economen waren alle omstandigheden dan ook gunstig.
Dat is vandaag helaas niet langer het geval: de groei vertraagt en verloopt niet langer synchroon, de rente steeg in de Verenigde Staten en de centrale banken zijn van plan om komaf te maken met de monetaire ondersteuning van de reële economie, voor zover ze dat al niet hebben gedaan. En het zakenklimaat lijdt onder de schadelijke invloed van de handelsoorlog die Donald Trump verklaarde aan de hele wereld en aan China in het bijzonder.
Daarbij komt de vrees voor een omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. Dit betekent dat het interessanter is om op korte termijn te lenen dan op lange termijn. De geschiedenis leert ons dat zo’n omgekeerde rentecurve vaak het voorteken is van een recessie.
Daarnaast telt Europa ook nog eens tal van politieke risico’s: als de gele hesjes niet betogen in Frankrijk, dan jaagt Groot-Brittannië wel schrik aan met zijn ongeorganiseerde Brexit of gaat Italië een krachtmeting aan met de Europese Commissie.
Momenteel is het dus somberheid troef op de markten. Dit vertaalt zich al in de kapitaaluitstroom bij de Angelsaksische beleggers. Maar overdreven pessimisme is dan ook weer niet aan de orde. Al was het maar omdat de markt soms de neiging heeft om elk negatief bericht veel te snel af te straffen. Wat in bepaalde gevallen dan weer koopopportuniteiten oplevert. Maar zoals altijd in onzekere tijden, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken: zijn voornaamste taak bestaat erin om de mist te doen optrekken als het zicht troebel wordt.