In principe zou deze wet (mits effectieve goedkeuring ervan door het parlement) in voege treden de 10de dag na publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Via een amendement werd de inwerkingtreding echter verplaatst naar 1 december 2020.
Indien deze wet wordt gestemd (deze werd al goedgekeurd door de Commissie financiën van de Kamer), dan verplicht ze de schenkers om alle schenkingsaktes verleden voor een buitenlandse die betrekking hebben op effecten, verzamelobjecten, effecten op naam en banktegoeden te laten registreren.
Een buitenlandse notaris wordt vaak ingeschakeld als de schenker het vruchtgebruik van het geschonken goed wil voorbehouden of als het een schenking van effecten op naam betreft. In deze gevallen vereist de schenking immers de tussenkomst van een notaris. De toepassing van registratierechten in België wordt op een volledig wettelijke wijze vermeden. Overlijdt de schenker echter binnen de drie jaar na de schenking dan geeft de schenking mogelijks aanleiding tot het betalen van successierechten bij dat overlijden.
Ook schenkingen van aandelen van Franse SCI’s of Franse ‘groupements forestiers’ verleden voor een Franse notaris zijn geviseerd. Dergelijke activa worden in België immers als roerende goederen aanzien, ook al worden ze in Frankrijk fiscaal gelijkgesteld met onroerende goederen.
Dit kan leiden tot dubbele belasting aangezien zowel in Frankrijk als in België registratierechten verschuldigd zouden zijn. Tot op vandaag heeft België immers nog steeds geen verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing op schenkingsrechten gesloten (met Frankrijk).
Alvorens deze wet in werking treedt (mits effectieve goedkeuring ervan door het parlement), schieten er nog slechts enkele maanden over om nog gebruik te maken van de diensten van een buitenlandse notaris om een schenking te doen.
Bankgiften, eventueel bevestigd door een aanvullende overeenkomst, handgiften (van roerende zaken, kunstwerken) zullen nog steeds kunnen gebeuren zonder tussenkomst van een notaris. Worden ze niet geregistreerd, dan leidt het overlijden van de schenker binnen drie jaar na de schenking tot de opname van de geschonken goederen in de aangifte van diens nalatenschap en tot heffing van successierechten.
Photo by Scott Graham on Unsplash