Tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten: moet men aandelen kopen?

De politieke impasse? Als de republikeinen hun meerderheid behouden, zal hun macht niettemin worden verminderd en hun slagkracht zal beperkt zijn. En als de democraten aan de macht komen in het Huis van Afgevaardigden, zullen ze het wetgevende proces blokkeren. In beide gevallen is dit gunstig voor de beleggers, meent Ken Fisher. Want de financiële markten houden niet van hervormingsgezinde regeringen, die een bron van onzekerheid zijn.

 

Anderzijds, in geval van een politieke impasse daalt het politieke risico. « De tendens van de tussentijdse verkiezingen om wetgevende impasses uit te lokken verklaart waarom het 3de ambtsjaar altijd leidde tot een positieve performance van de Amerikaanse economie sinds 1939 », licht hij toe.

 

Volgens de cijfers in zijn bezit stelt hij vast dat sinds 1926 de aandelen in 87% van de gevallen een stijging registreerden tijdens het 4de kwartaal van het jaar van de tussentijdse verkiezingen. Beter nog, in 87% van de gevallen gold dit ook voor de twee volgende kwartalen, « ofwel de meest positieve en meest constante reeks van drie kwartalen uit de geschiedenis van de aandelenmarkten wereldwijd », stelt Ken Fisher. Om die reden hoopt hij dat dit mirakel van de 87% in oktober van start zal gaan.