Donald Trump, één jaar later?

Sinds hij aan de macht is, is hij er nog niet in geslaagd om zelfs maar één belangrijke wet door het Congres te laten goedkeuren, zelfs niet de fiscale hervorming waarop de beleggers halsstarrig wachten.

Maar ondertussen kunnen de beleggers zich in de handen wrijven, want de stijging van de Amerikaanse markt is de sterkste sinds… Franklin Delano Roosevelt in 1932-33.

Tijdens het eerste jaar van zijn ambtstermijn registreerde de Amerikaanse beurs toen een stijging van 54,9%. Het eerste jaar van Donald Trump was ook niet slecht, met een stijging van 28,5% (in dollar) voor de Dow Jones. Tijdens dit jaar liet de Dow Jones 82 historische records optekenen! Ook de meer representatieve S&P 500 index is niet achtergebleven met een stijging van 21,2% sinds 8/11/2016.

Deze stijging is uiteraard niet alleen aan Donald Trump te wijten, maar aan een terugkeer van het consumentenvertrouwen en aan de goede wereldgroei. Daarnaast heeft ook de verwachting dat een daling van de vennootschapsbelasting – verkiezingsbelofte van Donald Trump – voor een toename van de bedrijfswinsten kan zorgen, de stijging ondersteund.

Een andere belofte van Trump heeft deze performance ook een duwtje in de rug gegeven: het vooruitzicht van een repatriëring naar de Verenigde Staten van een groot deel van de 2600 miljard dollar die Amerikaanse multinationals in off-shore dochterondernemingen aanhouden.

Kortom, momenteel bestaat de balans van het eerste jaar van Trump voornamelijk uit het breken van records op Wall Street. Diegenen die het glas halfvol zien, zullen zeggen dat dit al niet mis is.