Donald Trump sluit 2017 af met zijn eerste overwinning

Maar met een tarief van 21% tegenover 35% vandaag, kan Donald Trump niettemin trots zijn dat hij de Amerikaanse bedrijven een uitzonderlijke bonus gegeven heeft. Volgens sommige berekeningen zou deze bonus de winsten van America Inc. met gemiddeld 10% moeten aandikken en in bepaalde sectoren zouden de winsten zelfs met 30% stijgen.
De markten hebben niet echt gereageerd op de goedkeuring van deze hervorming door het Congres, wellicht omdat ze hierop reeds geanticipeerd hebben. Anderzijds moet men vermelden dat de Amerikaanse rente gestegen is. Wil dit zeggen dat de beleggers hieruit afleiden dat deze hervorming een gunstige impact zal hebben op de groei, en dus op de inflatie? Deze vraag blijft nog enkele weken aan de orde. Wat zekerder lijkt, is dat de daling van de vennootschapsbelasting de aandeelhouders blij zal maken.
Hoe?
Door een toename van de aandeleninkopen en van de dividenden. Voor diegenen die aan dit scenario zouden twijfelen, volstaat het om te wijzen op de snelle reacties van grote Amerikaanse bedrijven zodra de fiscale hervorming gestemd was. Boeing heeft een verhoging van zijn dividend met 20% en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 18 miljard dollar aangekondigd. Home Depot, een ander iconisch Amerikaans bedrijf, zal hetzelfde doen ten bedrage van 15 miljard dollar. Ook Master Card, Bank of America en Honeywell hebben nieuwe aandeleninkoopprogramma’s aangekondigd. 2018 heeft wellicht al een nieuwe groeimotor gevonden voor de Amerikaanse aandelen.