De dollar blijft sterk op korte termijn

Bijgevolg blijft het rendementsverschil tussen Amerikaanse en Duitse obligaties op korte termijn stijgen, wat gunstig is voor het groene biljet.

Tegelijkertijd is de olieprijs teruggevallen tot duidelijk lagere niveaus, wat zou kunnen wijzen op een daling van de globale inflatie. Dit verschijnsel zou een invloed kunnen hebben op de manier waarop de Europese Centrale Bank haar toekomstige monetaire beleid ziet.

Tot slot is het zeer goed mogelijk dat de stijgingsmarge van de Amerikaanse dollar groter is dan die van de euro. Rekening houdend met de fundamenten, is de dollar allesbehalve goedkoop ten opzichte van de euro en doet hij een pijlsnelle stijging van het dubbele tekort vermoeden.

Het overheidstekort van de Verenigde Staten neemt toe en bedraagt meer dan 4% van het bbp, terwijl het tekort op de lopende rekening niet vermindert, ondanks de woorden en maatregelen van president Trump. Voor zover de relatieve groei van de Verenigde Staten die van de andere landen overtreft, blijft hun import stijgen ten opzichte van hun export. De waardering van de dollar zal er niets aan veranderen. De netto-export zou dus een weerslag kunnen hebben op de groei. 

Bovendien zou de stijging van de dollar de winstmarges van de Amerikaanse exporteurs meer kunnen aantasten, wat hun uitgaven zal verminderen. 

Rekening houdend met de fundamenten, is de dollar allesbehalve goedkoop ten opzichte van de euro en doet hij een pijlsnelle stijging van het dubbele tekort vermoeden. 

Het spaargeld zou naar de obligaties moeten gaan

In het licht van de stijging van de dollar zouden buitenlandse beleggers kunnen beginnen om Amerikaanse obligaties de rug toe te keren.

Als dat zou gebeuren, zouden de Amerikaanse beleggers het dubbele tekort moeten financieren. Er zou dus meer kapitaal naar de Amerikaanse obligaties moeten gaan, ten nadele van beleggingen in aandelen en meer rendabele beleggingen. Het spaargeld zou naar de obligaties moeten gaan in plaats van voor consumptiedoeleinden te worden gebruikt en de groei zou stilvallen.

Het is moeilijk om precies te weten wanneer deze gebeurtenissen zich zouden kunnen voordoen, maar het lijdt geen twijfel dat de maatregelen van de huidige regering hebben geleid tot een concentratie van de toekomstige groei aan het begin van de periode en tot een verzwaring van de schuldenlast.

Op korte termijn heeft het groene biljet de wind in de zeilen, maar op langere termijn zullen de onevenwichten een einde maken aan deze opvering.

Wenst u meer informatie? Uw private banker staat te uwer beschikking. Aarzel ook niet om ons te contacteren. Onze experts maken graag een afspraak met u.