« Zware, maar tijdelijke en uitzonderlijke gevolgen »

Volgens dit scenario zou het reële bbp van de Belgische economie in 2020 met 8% kunnen krimpen. Dit cijfer omvat een daling van 4% in het eerste kwartaal en van 15% in het tweede kwartaal, gevolgd door een duidelijk herstel in het tweede semester. Deze heropleving zou echter niet voldoende zijn om de terugval van de eerste zes maanden van het jaar te compenseren. Het herstel zou zich in 2021 moeten voortzetten om te komen tot een stijging van het bbp met 8,6%.  

De Nationale Bank van België en het Federaal Planbureau menen dat de crisis zal leiden tot een gecumuleerd bbp-verlies van 45 miljard euro eind december 2020 en van bijna 60 miljard eind 2021. Wat de impact op de overheidsfinanciën betreft, voorziet het scenario een tekort van minstens 7,5% van het bbp en een schuld van rond de 115% van het bbp eind 2020.

Na een zeer moeilijk 2020 zou België een relatief snel herstel kunnen kennen op voorwaarde dat het kan rekenen op de nodige begeleiding en steun. « De negatieve gevolgen zijn zeker ernstig, maar ze zijn tijdelijk en uitzonderlijk », menen de NBB en het FPB.

Photo by fotografierende on Unsplash