Counterpoint Weekly: Innovatie drijvende kracht achter groei

Counterpoint Weekly: Innovatie drijvende kracht achter groei

Ondanks de hoge kosten is er sprake van aanhoudende en zelfs versnellende innovatie. Volgens ons zullen de meest innovatieve bedrijven waarschijnlijk als langetermijnwinnaars uit de bus komen. De huidige zwakte in "innovatieaandelen" biedt volgens ons koopkansen.

Wat u moet weten:

- In onze Counterpoint 2022 beschouwen we innovatie als een structurele trend die zich over een langdurige periode uitstrekt. De rotatie van groei- naar waardeaandelen in de afgelopen 12 maanden lijkt dit tegen te spreken. Ook zijn er enkele grote, op innovatie gerichte fondsen die met belangrijke correcties te kampen hebben gehad. Ondanks deze kortetermijnfluctuaties zijn we van mening dat innovatie een cruciale factor is voor succes op de lange termijn en dat beleggers hun blootstelling aan verschillende innovatie thema's zouden moeten blijven verhogen. 

- De hoge inflatie op de korte termijn en de stijgende rente vormen geen belemmering voor innovatie. Ze zouden de ontwikkelingen zelfs kunnen versnellen. Net zoals COVID-19 de ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorgtechnologie en digitalisering heeft gestimuleerd, zou kostendruk doorbraken op het gebied van robotica, automatisering, flexibel werken, schone energie, mobiliteit en digitalisering kunnen versnellen, waardoor de kosteninflatie afneemt en de economische groei en de werkgelegenheid worden aangejaagd. 

- De impact van een hogere rente op de waarderingen is niet eenduidig, maar wij zijn van mening dat een hogere rente geen remmende factor vormt voor innovatie in de echte wereld. Grote technologiebedrijven beschikken over meer cash die ze in innovatie kunnen investeren dan welk bedrijf dan ook in geschiedenis van de financiƫle markten. Private markten, die meer door aandelen dan door obligaties worden gefinancierd, blijven de motor achter innovatie. De meeste op technologie gerichte kwalitatief hoogwaardige groeibedrijven zijn niet alleen sterk in innovatie, maar hebben ook een beter prijszettingsvermogen om de stijgende kosten te kunnen financieren en een lager schuldenniveau dan waardeaandelen uit de oude economie.

Ontdek het artikel