Beurscorrectie: hoe reageren?

De meningen lijken tamelijk unaniem: men moet zich niet haasten, want op korte termijn blijven de markten volatiel en kwetsbaar. Sommigen rechtvaardigen deze voorzichtigheid door het feit dat de kapitaaluitstroom uit de opkomende landen en andere marktsegmenten voortduurt.

Een bijkomend bewijs van deze voorzichtigheid: de fondsenbeheerders behouden 5,1% liquiditeiten, ofwel meer dan het gemiddelde van 4,5% van de voorbije 10 jaar, volgens Merrill Lynch. Andere beleggers verwijzen naar februari laatstleden, toen de volatiliteit niet onmiddellijk teruggevallen is op de markten. Nog anderen halen de onterecht afgestrafte waarden aan en zeggen geïnteresseerd te zijn bij een goed instappunt.

In een interview aan de financiële pers benadrukte Frank Vranken, Chief Strategist van Puilaetco Dewaay Private Bankers, de aantrekkingskracht van de dividenden: « Het dividendrendement voor de Stoxx 600 in 2018 bedraagt ongeveer 3,85%. Zelfs als de index volgend jaar niet stijgt, zullen de beleggers 3,85% bruto gewonnen hebben. Dat is nog altijd veel beter dan de obligaties ». Kortom, een voorzichtige houding belet niet om aandacht te hebben voor opportuniteiten. Zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.