Baksteen of papieren vastgoed?

In deze tijden van een bijzonder lage rente rijst de vraag of investeringen in traditionele baksteen de voorkeur moeten krijgen op die in “papieren baksteen”, met andere woorden in gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) of andere beleggingsfondsen.

Onze Chief Strategist, Frank Vranken, deelt zijn mening met Xavier Attout, Financial Reporter voor Trends.

Het antwoord is niet zo eenduidig. Het is niet de huidige context die me ertoe zou aanzetten een kandidaat-belegger de ene of de andere richting uit te sturen. De kwestie is complexer dan dat."

Elke keuze heeft voor- en nadelen.

De kleine vastgoedbeleggers hebben geen overzicht van de dagelijkse of maandelijkse evolutie van de waarde van hun goed. Daardoor overschatten ze soms de potentiële meerwaarde."

Drie gevaren 

Beide producten hebben de afgelopen jaren goede prestaties neergezet en de belegger mooie premies, rendementen en meerwaarden opgeleverd.

Maar als het verleden fantastisch is geweest voor de traditionele baksteen, met een mooie periode van prijsstijgingen, dan lijken we nu stilaan aan het einde van de cyclus te komen. Het ziet ernaar uit dat de twee beleggingsproducten een ander traject zullen volgen in de toekomst."

Er zijn drie gevaren voor de traditionele baksteen.

  1. De rendementen zullen in de toekomst niet meer zo royaal zijn (in de afgelopen vijf jaar bedroegen de jaarlijkse meerwaarden gemiddeld 4 procent). Het hoge groeitempo kon niet oneindig blijven duren.
  2. Er is de jongste jaren een vertraging in de prijsstijgingen van vastgoed.
  3. Het derde gevaar heeft te maken met de eis van het Europees Hof van Justitie om inkomsten uit vastgoed in het buitenland en in België op een gelijke manier te belasten. In het eerste geval is de belasting gebaseerd op de werkelijke huurinkomsten, in het tweede geval op het kadastraal inkomen, dat niet meer geactualiseerd is na 1976.
De volgende regering zal tussen die twee systemen moeten kiezen. Die keuze zal een grote impact hebben op vastgoedinvesteringen, aangezien ze rendementen kan doen kelderen en kan leiden tot een stijging van de huurprijzen. Het is een element waar weinig mensen rekening mee houden."

Moeten we dan maar alles inzetten op GVV’s?

Die belegging blijft interessant, des te meer omdat sommige segmenten nog zullen groeien. Vooral in het logistiek vastgoed, dankzij de ideale geografische ligging van België. De commerciële GVV’s lijden een beetje onder de onlinehandel, maar hebben nog een mooie groeimarge.

Ontdek het volledige interview in Trends Magazine (17 mei 2018).

Bron : Trends

Wilt u in vastgoed investeren via GVV’s en GVBF’s? Ontdek onze beleggingsoplossingen inzake beursgenoteerd vastgoed.