Klimaatverandering? Wat als het al te laat is?

De lezing paste perfect in de nuttige en noodzakelijke denkoefening van de Bank over haar maatschappelijke rol ten gunste van duurzame ontwikkeling.

Een verantwoordelijkheid die we met zijn allen dragen, zo drukte Jean-Pascal van Ypersele de aanwezigen op het hart. In zijn verontrustende analyse riep hij op tot een onontbeerlijke en actieve collectieve bewustwording.

Aan de hand van tien waarnemingen en tien oplossingen maakte de klimaatexpert een stand van zaken op. Hij vindt dat er overtuigende acties moeten worden ondernomen om de planeet te redden: ’Er is actie en overtuigingskracht nodig om deze strijd op leven en dood te winnen’, stelde hij krachtig. ‘Onze overlevingskansen hangen van iedereen af.

Een politieke wil op alle niveaus, alle economische spelers die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en een radicale verandering van onze consumptie- en productiegewoontes zijn absoluut noodzakelijk om op een coherente en georganiseerde manier nieuwe pistes te verkennen.

De akkoorden van Parijs, het nucleaire vraagstuk, het dwalende discours van Donald Trump en de nefaste invloed van enkele lobby’s… Het zijn maar enkele voorbeelden van de vragen die we ons moeten stellen en zonder uitstel moeten oplossen… De mensheid heeft nu nog de keuze, maar de planeet heeft geen plan B!