De beurzen kenden een goed 1ste kwartaal

Dergelijke cijfers kunnen verbazen, rekening houdend met de laatste macro-economische statistieken die wijzen op een vertraging van de economische groei aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

De stijging die over de voorbije 3 maanden geregistreerd werd, vloeit voornamelijk voort uit het feit dat de Amerikaanse en de Europese Centrale Bank verzekerd hebben dat ze de financiële markten zullen blijven steunen.

Volgens sommige analisten wordt deze steun aan de markten niet alleen gegeven door de centrale banken, maar ook door de regeringen. De Trump-administratie stuurt regelmatig geruststellende signalen uit met betrekking tot de handelsonderhandelingen met China. En China communiceert ook over zijn beleid om de kredieten aan te zwengelen.

Maar ondanks het positieve eerste kwartaal, herinnert de analistenconsensus eraan dat het potentieel van de aandelenmarkten beperkt is, al was het maar omwille van de vertraging van de groei. De verwachte winstgroei in de eurozone werd eind maart neerwaarts herzien van 9% naar 6% en in de Verenigde Staten is dit cijfer teruggevallen tot 4%. Voorzichtigheid is dus geboden.