Beurzen: mikken op de woede van de burgers?

Maar Betrand Jacquillat, Professor of Finance, liet zich aan het weekblad Nouvel Economiste ontvallen dat de Amerikaanse beheerder Richard Peterson (groep Market) deze school verfijnd heeft door « woede » in zijn beheer op te nemen. Volgens hem is het mogelijk om de markt te verslaan door op zoek te gaan naar aandelen van bedrijven die woede opwekken bij de mensen. Een voorbeeld? In april laatstleden haalde Facebook zich de woede van het grote publiek op de hals toen bekend werd dat de persoonlijke gegevens van 90 miljoen Amerikanen zonder toestemming werden verspreid. Andere voorbeelden kunnen worden gevonden bij bedrijven die actief zijn in de wapenindustrie of ggo’s.

Vanuit deze vaststelling heeft Richard Peterson, met de hulp van het financiële agentschap Thomson Reuters, een index samengesteld van 20 bedrijven die de meeste woede of haat opwekken. De bedoeling bestaat erin om de S&P 500 index te verslaan.

De bedrijven die aan deze criteria beantwoorden, zijn momenteel vooral de GAFA. Maar het valt nog te zien of ze echt uit de gratie liggen. Scott Galloway, Professor Marketing aan de NYU, merkt ironisch op dat « de mensen ervan houden om Facebook te verafschuwen, maar tegen hun vrienden klagen over Facebook of Instagram, dat eigendom is van Facebook ».