Beurs: kan Europa de VSA inhalen?

Het is duidelijk dat Europa gevoeliger is voor de evolutie van de opkomende landen, met name via zijn multinationals. Bovendien is de waardering van de Europese aandelen minder duur dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Volgens Morgan Stanley « is Europa de enige regio waar de winst per aandeel niet in de buurt van haar recordhoogte ligt. Ze ligt zelfs nog 20% onder haar niveau van 10 jaar geleden ». Anders gezegd, « het duurte-effect » komt de Europese aandelen ten goede.

Maar wil dat zeggen dat de Verenigde Staten zouden kunnen achterblijven op Europa? Het gewicht van de technologiewaarden in de Amerikaanse indexen heeft de performances de voorbije weken naar beneden gehaald. Maar deze val van de technologiewaarden is wellicht van korte duur. Op lange termijn blijven de analisten positief over deze vitale sector voor de toekomst van onze economieën.

Bovendien heeft de recente correctie op Wall Street de Amerikaanse waarderingen teruggebracht tot een meer aanvaardbaar niveau. Meer dan ooit is er potentieel aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Maar zoals altijd, ongeacht welke regio men kiest, men moet selectief zijn en vanuit een langetermijnperspectief investeren in ondernemingen die over een sterk concurrentievoordeel beschikken.

Geoffroy Goenen, Head of Fundamental Europe Equity Management bij Candriam, merkte op:

Een belegger met een wereldwijde spreiding moet in elke sector, in elke economische zone kijken wie de winnaars van morgen zullen zijn, niet die van vandaag ».

Bespreek met uw private banker hoe u hieruit voordeel kunt halen.