Blockchain: een revolutionaire technologie achter de hype

Vele mensen hebben inmiddels hoge verwachtingen opgebouwd en vragen zich terecht af waar de technologie zich vandaag laat voelen. Momenteel zit de blockchaintechnologie in een fase waarin tal van bedrijven aan de hand van pilootprogramma’s experimenteren hoe deze technologie hun bestaande business kan ondersteunen en verbeteren.

Andere bedrijven gaan een stap verder en onderzoeken mogelijkheden om aan de hand van de blockchain een volledig nieuw en soms disruptief businessmodel te realiseren. Tot deze laatste groep behoort de gevallen Eastman Kodak Company, de cameraproducent die bij de opkomst van de digitale fotografie destijds zelf ten prooi viel aan disruptie. Nu heeft Kodak plannen om KODAKCoins uit te geven via een zogeheten ICO (Initial Coin Offering). Het KODAKOne-platform geeft fotografen de mogelijkheid om hun foto’s te licentiëren, via het internet te verdelen en op een efficiënte manier intellectuele rechten te innen telkens hun werk wordt gebruikt. Ook grote multinationals zoals containerrederij Maersk en Unilever hebben projecten aangekondigd waarbij ze aan de hand van de blockchain hun logistieke activiteiten gaan optimaliseren. De interessante kenmerken die inherent zijn aan de blockchain, zoals verhoogde transparantie, ingebouwd vertrouwen, veiligheid en robuustheid, zorgen ervoor dat de baanbrekende technologie in zowat alle industrieën inzetbaar is.

Achter de schermen van de hype beginnen steeds meer partijen zich te verdiepen in deze materie en ontkent niemand nog het revolutionaire potentieel van de blockchaintechnologie.  

Financiële sector: een desintermediatiegolf

In de financiële sector, die een geschikte prooi is voor een desintermediatiegolf, laat de technologie zich nu reeds voelen. In het bijzonder in het betalingsverkeer ziet men in de schaduw van de bitcoin verschillende initiatieven verschijnen.

Start-ups zoals Abra stellen gebruikers in staat om, waar ook ter wereld, onmiddellijke en rechtstreekse (peer-to-peer) betalingen uit te voeren zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Dergelijke toepassingen zijn dan ook geschikt voor gebruikers die momenteel geen toegang hebben tot betrouwbare financiële dienstverleners. Daarnaast wordt de toepassing actief gebruikt als alternatief voor Western Union in het kader van afdracht (remittance), waarbij buitenlandse werknemers geld overmaken naar familieleden in hun land van herkomst.

Ook Ripple Labs, het bedrijf achter de gelijknamige virtuele munt ripple, stelt klanten, waaronder de Spaanse bank Santander, in staat om goedkope, snelle en trans-Atlantische betalingen uit te voeren in eender welke munteenheid.

Een andere start-up, Teambrella, ontwikkelde een peer-to-peer verzekeringsplatform waarbij aangesloten leden elkaar verzekeren, zelf de regels vastleggen en bepalen wanneer er uitbetaald wordt.

 

Voedingssector: « Food Trust »

In de voedingsindustrie bundelen multinationals zoals Unilever, Nestlé en de Amerikaanse supermarktketen Walmart hun krachten met IBM in de ontwikkeling van ‘Food Trust’.

Dit op de blockchain gebaseerde netwerk heeft als doelstelling om de exacte herkomst van ingrediënten in de voedingsmiddelenketen transparanter te maken. Een netwerk van kwekers, verwerkers, verdelers en handelaars verleent elkaar toegang tot een openbaar en gedeeld register van voedselgegevens om de kwaliteit en voedselveiligheid te staven.

Ook Europese supermarktketens zoals Auchan en Albert Heijn zullen aan de hand van de blockchain klanten binnenkort in staat stellen om de exacte herkomst van groenten en fruit te verzekeren. Verder kan de blockchaintechnologie zowel de klant als alle schakels van de waardeketen de zekerheid bieden dat beloften op de verpakking, zoals de fairtrade-status en de milieu-impact, zijn waargemaakt.

Buiten de voedingsmiddelenketen onderzoeken start-ups zoals Skuchain en Fluent hoe de blockchain kan worden ingezet om complexe supply chains te stroomlijnen.

 

Wat met overheidsprocedures?

Ook overheidsprocedures, die veelal nog op papier of in verschillende databanken worden bijgehouden, kunnen vereenvoudigd worden aan de hand van blockchaintoepassingen. Veel nieuwe initiatieven richten zich op het beheer van identiteitsgegevens, waarbij persoonlijke gegevens zoals diploma, rijbewijs, huwelijkscontract en andere informatie geregistreerd worden op een blockchain.

Dit opent op zijn beurt een hele reeks mogelijkheden. Govcoin is een toepassing die de geldstromen van werkloosheidsuitkeringen wil automatiseren. Geld op een blockchain is immers programmeerbaar, waardoor bepaalde attributen kunnen worden toegekend. Op die manier kan het “slimme geld” bijvoorbeeld pas beschikbaar worden gesteld als aan vooropgestelde voorwaarden werd voldaan. Controle verloopt dan via een ingebouwde compliance en niet door middel van een bureaucratisch proces.

Betaalmiddelen kunnen ook zo geprogrammeerd worden dat ze terugkeren naar de uitgever indien ze niet worden aangewend, waardoor het geld niet kan worden opgepot.

Ook bij verkiezingen kunnen stemmen aan de hand van de blockchain worden geregistreerd, geïdentificeerd en geteld, zodat het onmogelijk is om de uitkomst te vervalsen. Start-ups zoals Follow My Vote ontwikkelden een dergelijk elektronisch stemsysteem om het verkiezingsproces transparant en democratisch te laten verlopen.

Ook eigendomstitels kunnen aan de hand van ‘slimme contracten’ op een blockchain worden geregistreerd. De overdracht van eigendom hoeft in dat geval niet noodzakelijkerwijs via een notaris te verlopen. Een uitgebreid netwerk van gebruikers treedt dan als het ware op als notaris door iedere transactie te controleren en te bevestigen. Landen zoals Zweden, Honduras en Griekenland hebben inmiddels dergelijke proefprojecten opgezet.

Verder kan de blockchaintechnologie worden ingezet in tal van andere domeinen zoals het Internet of Things (IoT), de deeleconomie, energiedistributie, privacybescherming en online muziek. Vandaag staat deze technologie vooralsnog in haar kinderschoenen en moet ze nog heel wat uitdagingen en hindernissen overwinnen om door te breken. Experts voorspellen dan ook dat het nog enkele jaren kan duren alvorens blockchaintoepassingen echt voelbaar doorsijpelen in ons dagelijks leven.

Volgende week hebben we het over hoe men als financiële investeerder kan profiteren van de blockchain.

Meer weten hierover? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of contacteer ons voor meer informatie. Wij doen hiervoor een beroep op ons Tech Innovation Team , ons expertisecentrum dat regelmatig een stand van zaken opmaakt van de laatste disruptieve innovaties.