Big data: schatten zoeken in een zee van data

Er zijn ramingen* die stellen dat 90% van alle bestaande data pas in de afgelopen twee jaar is ontstaan. Deze stortvloed wordt ‘Big Data’ genoemd en herbergt een schat aan gegevens. Na verwerking van de data kan er veel inzicht en efficiëntie worden gewonnen. De conventionele middelen voor gegevensverwerking zijn hiervoor echter niet voldoende.

Hier moet Artificiële Intelligentie (AI) aan te pas komen. Dit sleutelwoord verwijst naar algoritmen die zelflerend zijn en hun gedrag autonoom kunnen veranderen. Aan de andere kant willen wetenschappers computers hiermee uitrusten, die vervolgens op een ‘natuurlijke’ manier inzicht kunnen krijgen in mensen en interactie met hen tot stand kunnen brengen.

Waar zijn we vandaag aanbeland?

Een softwareprogramma van een grote zoekmachine heeft vorig jaar in slechts een paar weken tijd het complexe spel ‘Go’ leren spelen, uitsluitend op basis van de spelregels. Vervolgens wist het zijn voorgangers en de beste menselijke spelers ter wereld te verslaan. Spraakherkenning is al zover gevorderd dat computers mensen kunnen horen en begrijpen. Twee verschillende computerprogramma's wisten begin 2018 Wikipedia-artikels beter te ‘begrijpen’ dan hun menselijke concurrentie. Een robot van een industrieel bedrijf dirigeerde na een paar uurtjes programmeren een opera van Verdi.

 

Voor de industrie wordt AI de volgende succesfactor en een baanbreker voor technologieën zoals de autonome auto en robotica. Voorlopig zijn de toepassingen nog zeer projectspecifiek en vooral gericht op optimalisatie. Dit wordt de komende jaren echter snel anders. Zoals elke nieuwe technologie brengt ook AI risico's met zich mee: ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt, veiligheids- en privacyrisico's, misbruik. Uiteindelijk zal AI toch terrein winnen, omdat bedrijven die er consequent gebruik van maken, zich er een concurrentievoordeel mee kunnen verwerven.

Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index tegenover de NASDAQ Composite Index

Source: Bloomberg

Conclusie

Big Data en kunstmatige intelligentie zijn niet zomaar sleutelwoorden. Het zijn noodzakelijke instrumenten die we absoluut nodig hebben om de enorme hoeveelheden data die we onophoudelijk genereren, te kunnen gebruiken.

Beleggers kunnen gericht profiteren van deze ontwikkelingen. Voor hen zijn sectoren en bedrijven interessant die, enerzijds, over kolossale hoeveelheden gegevens beschikken en, anderzijds, deze ook kunnen verwerken. Vandaag de dag gaat het hierbij vooral om grote beursgenoteerde Amerikaanse en Aziatische technologiebedrijven.

 

Maar ook onder de kleinere aandelen zijn er pareltjes te vinden die met nieuwe bedrijfsmodellen AI en Big Data rechtstreeks benutten en snel groeien. Deze groeibedrijven brengen ook risico's met zich mee die zeker niet buiten beschouwing mogen worden gelaten. Vanwege hun hogere volatiliteit stijgen de koersen in een positieve fase vaak sneller dan de totale markt, maar in zwakkere fases geven zij hun koerswinst dan ook weer sneller prijs (zie grafiek). Zodoende is een goede timing bij de selectie essentieel.

 

Puilaetco Dewaay Private Bankers biedt haar cliënten beleggingsoplossingen waarmee zij kunnen profiteren van veelbelovende thema’s zoals Big Data en kunstmatige intelligentie.

Wilt u graag meer weten? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren. Wij zullen een beroep doen op onze experts inzake technologie en innovatie om uw vragen te beantwoorden.

*Bron: Bank of America Merrill Lynch 2017: “Data Capital – Global Big Data and AI Primer”

Dit artikel werd opgesteld onder de verantwoordelijkheid van Frank Vranken, Chief Strategist van Puilaetco Dewaay Private Bankers NV, Herrmann-Debrouxlaan 46, 1160 Brussel. Deze communicatie betreft een beleggingsaanbeveling. Wij hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bes­temmeling(en) en het document mag niet worden beschouwd als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. De inhoud van het artikel is geen, en mag niet worden beschouwd als, aanbod of verzoek tot aan- of verkoop. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Resultaten uit het verleden/Prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd.