Titanenstrijd om de goudmijnen

De meest recente operatie in de sector is een vijandig bod van het Canadese Barrick Gold, het nummer 1 van de goudmijnen wereldwijd. Het bedrijf heeft een beurskapitalisatie van 22 miljard dollar en heeft niet geaarzeld om een vijandig bod te lanceren op het Amerikaanse Newmont Mining ten bedrage van 18 miljard dollar.

De Raad van Newmont Mining heeft dit bod zopas eenstemmig verworpen. Eerder had Barrick Gold Randgold Resources overgenomen voor 5,4 miljard dollar.

Waarom deze grootheidswaan? De huidige aders zijn bijna uitgeput en dus minder rendabel. De reuzen van de sector moeten dus meer middelen vinden om hun netwerk van mijnen te vernieuwen. Bovendien wegen de milieuverplichtingen zwaarder en de betrokken landen zijn happiger op het vlak van royalties dan in het verleden. Om die reden is de zoektocht naar uitbreiding losgebarsten: hij is synoniem met schaalvoordelen, dus met een daling van de rentabiliteitsdrempel. Dat zal op zijn minst nodig zijn om de beurs te verleiden. Want hoewel de goudprijs met 30% gedaald is sinds zijn piek van 2011, moest het mijnsegment 70% prijsgeven.