Een Amerikaanse bbp-groei van 4,1% in het voordeel van Trump

Dat is meer dan het dubbele van de gepubliceerde 2% (herzien tot 2,2%) voor het eerste kwartaal van 2018. Dus, bravo Trump? Het cijfer van het bbp is uitstekend, maar dient te worden genuanceerd.

De eerste kanttekening is dat er voor elke kwartaalevaluatie 3 rapporten zijn. Het eerste, van vrijdag 28 juli, is gebaseerd op schattingen van economische aggregaten. Voorzichtigheid is dus geboden en vaak wordt het groeipercentage door de twee andere rapporten neerwaarts herzien.

De tweede nuance heeft betrekking op de aard van dit groeipercentage. De grootste critici van de Trump-administratie zullen zeggen dat het « gekocht » is. De New York Post alludeerde hierop:

Als u de vennootschapsbelasting verlaagt en koopkracht aan de burgers geeft, is het niet moeilijk om een hoge groei te hebben. De bekommernis is dat u eveneens de federale staatskas plundert. Met andere woorden, u verhoogt het begrotingstekort en de overheidsschuld explodeert ».

De New York Post hoopt dus dat de Amerikaanse economie een hoog groeipercentage zal behouden, anders « krijgen wij zware problemen ».