Apple: het icoon is van zijn voetstuk gevallen

Tim Cook, de CEO van Apple, wees de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten aan als schuldige voor de resultaatswaarschuwing. Deze « profit warning » leidde trouwens tot een beursdaling op 3 januari laatstleden.

De vrees van de beleggers? Ze zijn bang dat andere bedrijven ook zullen teleurstellen in de loop van de komende dagen of weken. Het resultaat: nadat de beurkapitalisatie van Apple afgelopen zomer de symbolische kaap van 1000 miljard dollar gerond had, is ze teruggevallen tot onder de drempel van 800 miljard. Nu wordt de eerste plaats ingenomen door Amazon en de tweede door Microsoft.

Het seizoen van de kwartaalresultaten gaat op 14 januari van start en de beleggers zullen redelijk snel zien of de schade van de handelsoorlog overschat werd of niet.

Ondertussen viert het gele metaal feest. De zeldzame waarschuwing van Apple gaf het goud een duwtje in de rug tot zijn hoogste niveau van de voorbije 6 maanden! Het barbaarse relikwie, zoals het door de econoom Keynes genoemd werd, zet dus zijn stijging naar de 1300 dollar voort, i.e. een drempel die het sinds juni 2018 niet meer overschreden heeft.