Apple ingehaald door Microsoft?

Zo registreerde de beurskapitalisatie van Apple een terugval tot onder de drempel van de 1.000 miljard dollar en op dinsdag 27 november kon Microsoft (kort) de eerste plaats op het podium wegkapen. De laatste keer dat Microsoft een hogere beurswaardering had dan Apple dateert van … 2010!

Het feit dat Apple deze week van zijn troon gestoten werd, is gedeeltelijk te wijten aan Donald Trump. In een interview aan de Wall Street Journal vermeldde hij de mogelijkheid dat de taksen eveneens een impact hebben op de iPhones van Apple en, meer in het algemeen, op de in China vervaardigde computers. Het simpelweg aanhalen van deze taksen deed het aandeel Apple ontsporen dat reeds enkele klappen kreeg van de beleggers.

Op het ogenblik van schrijven strijden de twee aandelen nek aan nek om de titel van de grootste beurskapitalisatie wereldwijd. Wil dit zeggen dat de alleenheerschappij van Apple voorbij is? Dat zou een voorbarige conclusie zijn, al was het maar omdat het bedrijf een omvangrijk aandeleninkoopprogramma heeft (100 miljard dollar). Anders gezegd, dit programma kan de daling van het aandeel opvangen.

Ondertussen staat Bill Gates, de oprichter van Microsoft, met een grote glimlach op de voorpagina van de financiële dagbladen.