Alba Morganti, CFO, mama en onvermoeibare globetrotter

Sinds enkele maanden is Alba Morganti CFO van de groep X-Fab SE, een technologiebedrijf dat noteert op Euronext Parijs. Ze stapt minder vaak op het vliegtuig, maar vaker in de auto. Maar ze doet vandaag vooral iets wat ze nooit had durven dromen, en dat doet ze bijzonder goed: ze werkt in de financiële sector en in de industrie. De Italiaanse die nu in België woont, blikt terug:

“Toen ik opgroeide in Italië, waar ik het grootste deel van mijn schoolcarrière heb doorlopen, luisterde ik naar een liedje dat toen populair was en dat me deed zeggen dat ik nooit in een bank of in een fabriek zou werken. Het leven is precies andersom gelopen, maar uiteindelijk ben ik er heel blij mee.”

Haar parcours is dan ook echt uitzonderlijk en wordt gekenmerkt door haar streven om alles zo goed mogelijk te doen. “Mijn moeder zei altijd dat ik moest leven alsof iemand voortdurend keek naar wat ik deed. Ze zei dat ik daar geen spijt van zou krijgen. Ik heb haar raad gevolgd en telkens ik iets doe, handel ik zeer bewust, zodat ik nooit spijt moet hebben van een daad of een beslissing”, legt ze met veel emotie uit.

Steun en inspiratie

Maar er is meer. Alba Morganti heeft een onvermoeibare werklust, gesteund door een stevige intellectuele bagage.  Naast haar licentie in de handels- en financiële wetenschappen, beschikt ze over een ruime expertise in marketing. Ze spreekt bovendien heel wat talen, waaronder Italiaans, Frans, Nederlands, Engels en Duits. Duidelijk doordrongen van de waarden van haar familie, verzekert ze dat ze ook haar talenkennis dankt aan de aandrang van haar ouders. Te bescheiden? Misschien, maar enkel in die mate dat deze kwaliteit een onderdeel is van de houding die haar in staat stelde om een plaats te verwerven in een zeer mannelijke wereld, zonder met haar spierballen te rollen. Dankbaar? Ja, duidelijk, ze verzekert ons dat ze geluk heeft gehad.

Ik kon rekenen op de steun van mijn eerste baas bij de bank. Hij heeft me zijn vertrouwen geschonken en me geholpen om vooruit te geraken, tot ik verantwoordelijk werd voor de bedrijfskredieten. Met deze ervaring in bedrijfsfinanciering vervoegde ik de staalgroep Duferco, die onder andere actief is in België. Ook daar heeft het management me gesteund, me in staat gesteld om vooruit te gaan, om bij te leren. Het was een bron van inspiratie. Er wordt vaak  gedacht  dat  de staalindustrie een  ouderwetse  industrie op haar retour is. Ik heb het tegendeel vastgesteld, onder andere toen ik de laatste hand legde aan  financieringsdossiers  voor de ultramoderne productie-eenheden voor speciaal staal van Duferco in Europa. Het  was bijzonder boeiend”.

Alba Morganti is ook dankbaar voor haar dierbaren: haar begripvolle man die er is als ze op verplaatsing moet, gemiddeld zo’n vier dagen per week, en haar dochter, een charmante jongedame die haar mama te weinig ziet. “Maar als ik thuis ben, keer ik onmiddellijk terug naar het klassieke gezinsmodel: ik kook en stop maaltijden in de diepvries, zodat ik toch een beetje aanwezig ben, ook al zit ik in het buitenland. En ik maak elk jaar confituur”, bekent ze.

De toekomst van de mensheid aanschouwen

Bij een multinational zoals Duferco vroeger of X-Fab vandaag werkt mevrouw Morganti op alle fronten en ze moet behoorlijk veel reizen om te weten wat er reilt en zeilt binnen de filialen van de groep.

Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan een menselijke benadering, contact met de bankiers, om in eenvoudige termen de technische concepten van ons vak te kunnen uitleggen. Vandaag leg ik complexe begrippen uit alsof ik tegen kinderen in de lagere school praat”.

En het werkt, zelfs bij X-Fab, een ‘smelterij’ die geavanceerde computerchips maakt. Deze worden meer bepaald gebruikt in de autosector, in de industrie en in de medische wereld. “Stel je voor dat het plaatje dat ik vasthoud, in staat is om een druppel bloed te analyseren en te bepalen of de persoon van wie hij afkomstig is, aan kanker lijdt, welke kanker het precies is en hoe hij behandeld moet worden… Het wordt momenteel getest en zal ongetwijfeld bijdragen om levens te redden. Dat is toch buitengewoon! Ik werk met veel enthousiasme bij X-Fab. Ik word gedreven door het dynamisme en de visie van de bedrijfsleiders. Vandaag kan ik aanschouwen wat ons leven binnen tien of vijftien jaar zal veranderen.”

Voor ze bij X-Fab kwam werken, maakte Alba Morganti ook kennis met de  hogere  sferen  van de Russische groep NLMK, die de meeste Europese vestigingen van Duferco overnam. Er werkten 60.000 mensen, maar de sfeer en de cultuur waren anders. Daarom ging ze aan de slag bij de Belgische groep SMT, de officiële distributeur van het merk Volvo (vrachtwagens, bussen en uitrusting) in Afrika in zijn explosieve groei. Daar was ze CFO en lid van het uitvoerend comité. Dat was een nieuwe ervaring. “Ja, maar ook die was verrijkend, zowel op intellectueel als op menselijk vlak. Het beheer van contracten en betalingen in Afrika is al een ander vak op zich.”

In de eerste plaats vrouw

Heeft ze goede raad voor jonge vrouwen die dromen van een internationale carrière  zoals de hare, maar die bang zijn om te botsen met een wereld die overheerst wordt door mannen?

In een dynamisch  bedrijf  wordt  gezocht naar diversiteit; daar is dat een meerwaarde. Een vrouw die beschikt over de vereiste bekwaamheden, heeft dus alle kansen. Ze moet voor ogen houden dat ze haar doel kan bereiken. Maar ze moet wel een vrouw blijven, haar voorkomen en haar imago verzorgen. Het werk moet aangenaam blijven. Het feit dat ik een vrouw ben, heeft me geholpen. Ik spring eruit, als het ware, dat is een voordeel, maar het verplicht je ook om perfect werk te leveren. Dat is gemakkelijker als je plezier vindt in wat je doet. En je moet ook streven naar een goed evenwicht  met  je  gezinsleven.  Anders kun  je geen evenwicht vinden op het werk”.

Alba Morganti werkt momenteel aan een boek over haar parcours en de raad die ze vrouwen wil meegeven. Dat doet ze… in het vliegtuig.