AB Inbev verlaagt zijn schuldenlast en zet zijn aandeelhouders op dieet

Het bewijs? Terwijl AB Inbev lange tijd tot de 10 grootste beurskapitalisaties ter wereld behoorde, is de Belgisch-Braziliaanse brouwer teruggevallen naar de 51ste plaats. In een poging om deze afdaling af te remmen, heeft de brouwer aan de financiële markten laten weten dat hij het brutobedrag van zijn dividenden gaat halveren. De opbrengst van deze operatie (4 miljard dollar) zal dienen om de schuld van AB Inbev te verminderen. Op korte termijn heeft de beurskoers een klap gekregen, maar de brouwer hoopt dat de operatie zijn beurskoers op middellange termijn zal doen heropleven.

Dit is niet uit de lucht gegrepen als men kijkt naar de waardering van de concurrenten van AB Inbev. De koers-winstverhouding bedraagt 19,4 voor zijn Nederlandse rivaal Heineken en 21 voor het Deense Carlsberg, terwijl AB Inbev tegen « slechts » 17 keer de verwachte winst wordt verhandeld.

De beleggers liggen op de loer, want het aandeel van de Leuvense brouwer heeft sinds het begin van het jaar nog 29% verloren. Naast een kostenvermindering, verwacht de markt een echt beleid om de groei opnieuw aan te wakkeren. Zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.