Op lange termijn blijft China interessant

Deze handelsspanning heeft al geleid tot een vertraging van de Chinese groei en, in het bijzonder, tot een daling van de autoverkopen (20% van de retailverkopen). Toch gelooft Richard Titherington, Head of the Emerging Markets Equity Team bij JP Morgan, niet dat men een streep moet trekken onder de Chinese beurs.

Hij lichtte dit toe als volgt: de Chinese beurs weegt 8.000 miljard dollar. Het is de tweede grootste na die van de Verenigde Staten. Het is dus onmogelijk om haar te negeren. Het feit dat de volatiliteit op de Chinese beurs de voorbije jaren hoog was, is eveneens te wijten aan haar… sociologie. De lokale beurs wordt nog gedomineerd door particulieren, van wie het merendeel op zeer korte termijn belegt. Ze houden de ondergewaardeerde aandelen in het oog en mikken op hun herstel. Ze hebben een beleggingshorizon van 3 maanden. 

Anderzijds mag de belegger met een langere tijdshorizon – bijvoorbeeld 5 jaar – zich verwachten aan rendementen van 20%, tegenover een gemiddelde stijging van 12% per jaar op de andere opkomende markten.

Volgens deze beheerder telt de winstgroei op lange termijn. Dat zou volgens hem de dominantie moeten verminderen van de ondergewaardeerde aandelen die gegeerd zijn door de particuliere beleggers, die trouwens meer en meer worden vervangen door institutionele beleggers.

Samengevat: volgens Richard Titherington is de huidige daling wellicht niet achter de rug en is het niet uitgesloten dat de Chinese aandelen nog goedkoper worden, maar op lange termijn kan men niet om de Chinese markt heen.