U kunt bijvoorbeeld beleggen in instrumenten die beter bij uw financiële profiel passen en de basisbeginselen van vermogensbeheer leren.
Wat is vermogensbeheer? Wat zijn de fundamenten van goed vermogensbeheer? Ontdek het in dit artikel.
Vermogensbeheer: wat is dat ?
In de financiële wereld verwijst "vermogensbeheer" naar vermogensbeheeractiviteiten die gericht zijn op het verkrijgen van financieel rendement door te beleggen in verschillende activaklassen:
- Aandelen. Met andere woorden, eigendomsdeelbewijzen van bedrijven. De waardecreatie van deze bedrijven is de belangrijkste factor van vergoeding. Deze wordt doorgegeven aan de aandeelhouder via dividenden en/of een stijging van de aandelenkoers. In theorie is deze waardecreatie oneindig. Het is mogelijk om rechtstreeks of via beleggingsfondsen in aandelen te beleggen.
- Obligaties. Effecten uitgegeven door overheden of bedrijven om geld te lenen. Beleggers worden vergoed door de uitgifte van coupons op regelmatige tijdstippen die van tevoren bekend zijn.
- Geldmarktinstrumenten. Kortlopende schuld uitgegeven door bedrijven, vaak om hun bedrijfscyclus te financieren.
- Alternatieve beleggingen. Bv. vastgoed, goud of digitale activa.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het doel van vermogensbeheer niet zozeer om de best mogelijke prestaties te behalen en ondoordachte risico's te nemen. Het is eerder het streven naar de beste risico-rendementsverhouding, d.w.z. de financiële performance die het best past bij een specifiek beleggersprofiel.
In de wereld van vermogensbeheer worden de financiële markten veel gebruikt om specifieke instrumenten te kopen, zoals aandelen.
Traditioneel is dit de meest rendabele activaklasse, maar ook die met het hoogste risicoprofiel (volatiliteit), omdat er een hoger risico van kapitaalverlies is dan bij obligaties, vastgoed of geldmarktinstrumenten.
Uw beleggersprofiel bepalen
Zoals hierboven uitgelegd, zou het onverstandig zijn om een portefeuille samen te stellen die enkel gericht is op het genereren van een zo hoog mogelijk rendement. De kunst van vermogensbeheer ligt in het creëren van een portefeuille die het best past bij uw beleggersprofiel.
Wat is uw beleggingshorizon?
Wat is uw risicotolerantie?
Door deze vragen te beantwoorden, weet u waar u staat met betrekking tot risico (d.w.z. de kans op kapitaalverlies) en kunt u beginnen met het opbouwen van een vermogensbeheer dat perfect aansluit bij uw behoeften.
Voorbeelden:
- Ellen is 27, getrouwd en heeft geen kinderen. Ze is een leidinggevende in een groot bedrijf. Ze heeft een hoge risicotolerantie en een beleggingshorizon van meer dan 6 jaar. Ze heeft gekozen voor een portefeuille van 70-100% aandelen (met de rest belegd in geldmarktinstrumenten en obligaties).
- Nico is 45, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij voelt zich er niet prettig bij om een te groot deel van zijn kapitaal aan risico's bloot te stellen. Zijn risicotolerantie is laag tot gemiddeld en zijn beleggingshorizon is 2-3 jaar. Hij is van plan om in de nabije toekomst zijn hoofdverblijfplaats te kopen. Hij heeft gekozen voor een portefeuille van 0-20% aandelen (met de rest belegd in geldmarktinstrumenten en obligaties).
Inleiding in beheersstrategieën: actief en passief beheer
Vermogensbeheer wordt gewoonlijk onderverdeeld in twee categorieën:
- actief beheer, waarbij wordt getracht een referentie-index te kloppen door het aantal transacties op de markten te verhogen,
- passief beheer, waarbij met regelmatige tussenpozen bedragen worden geïnvesteerd in een type product gedurende een aantal jaren.
Aandelenselectie: groei versus waarde
Er zijn ook een aantal strategieën die u kunt gebruiken bij het beleggen in aandelen:
- Waardebelegging, waarbij activa worden gekocht die onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld,
- Groeibelegging, waarbij aandelen worden gekocht die sneller groeien dan het marktgemiddelde.
Zoals u kunt zien, vereist het kiezen van aandelen of fondsdeelbewijzen een nauwgezette analyse.
Onderscheid tussen trading en beleggen (Benjamin Graham)
Veel spaarders hebben nog steeds moeite om het verschil tussen trading en beleggen te begrijpen.
In zijn beroemde boek The Intelligent Investor maakt Benjamin Graham (de mentor van Warren Buffet) een onderscheid tussen speculeren en beleggen, waarbij hij uitlegt dat het eerste een gok op korte termijn is, terwijl het tweede een methode is die op lange termijn moet worden ingezet.
Bij het maken van financiële keuzes is het zeer belangrijk voor de moderne belegger om dit essentiële onderscheid in gedachten te houden.
Fundamenten: diversificatie en activakeuze
Als het op vermogensbeheer aankomt, zijn er geen zekerheden, alleen overtuigingen!
Het is daarom essentieel om uw beleggingsinstrumenten en -strategieën te diversifiëren, zodat u een portefeuille samenstelt die zich aan elke situatie aanpast.
Opmerking: diversificatie verwijst niet alleen naar de diversificatie van activa, maar ook naar diversificatie in termen van geografische of sectorale blootstelling.
Voorbeeld: Het zou onverstandig zijn om uw hele vermogen te beleggen in 50 aandelen uit de halfgeleiderssector: zelfs als het "idiosyncratische" risico (met betrekking tot één bedrijf, zoals het risico op een rechtszaak, bijvoorbeeld) wordt gedekt door de 50 "lijnen", blijft de performance van deze aandelen sterk gecorreleerd.
Vermogensbeheer, de sleutel tot succes: striktheid en discipline
Succesvolle beleggers baseren hun prestaties niet op geluk of vermeende genialiteit, maar op het vermogen om methodisch, geduldig, strikt en gedisciplineerd te werk te gaan!
Als er eenmaal een duidelijke beheerstrategie bepaald is, is het belangrijk om deze te volgen.
Maar het is nog belangrijker om uw strategie bij te stellen als er in de loop van uw leven nieuwe behoeften ontstaan.
Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document.
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten.
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).