Verantwoord beleggen: alles over ESG

Steeds meer Belgische beleggers willen zin geven aan hun beleggingen en zich inzetten voor een meer ethische en milieuvriendelijke wereld. Het aantal fondsen dat geassocieerd is met een label dat ESG beleggen promoot, groeit dan ook explosief.

Als antwoord hierop voeren de overheden (Europese taxonomie, SFDR-regelgeving, enz.) en financiële instellingen hun inspanningen op om alle beleggers te ondersteunen in hun ethische benadering.

Definitie van ESG-beleggen

ESG-beleggen, ook bekend als verantwoord beleggen of Maatschappelijk Verantwoord Beleggen, is een stijl van portefeuillebeheer waarbij ethische, milieu-, sociale en bestuurscriteria worden opgenomen in het selectieproces van financiële instrumenten (aandelen, obligaties, enz.).

De onderliggende gedachte van een dergelijke strategie is het stimuleren van investeringen in projecten die een positieve impact hebben en voldoen aan de belangrijkste Sustainable Development Goals (SDG's), zoals gendergelijkheid, schone en betaalbare energie en het behoud van leven op het land en in het water.

Principes van ESG-beleggen

ESG-criteria (milieu, maatschappij en goed bestuur)

De financiële wereld heeft 3 essentiële pijlers ontwikkeld om de relevantie van een ESG-investering te beoordelen. Deze staan bekend als ESG-criteria.

  • Milieu

De pijler "milieu" beoordeelt het vermogen van een organisatie om projecten te ontwikkelen die het milieu beschermen. Hierbij kan het gaan om het verminderen van de CO2-uitstoot, beter beheer van natuurlijke hulpbronnen of aanpassing aan klimaatverandering.

  • Sociaal

Het "sociale" criterium kijkt naar de arbeidsomstandigheden van mensen die betrokken zijn bij alle niveaus van de waardeketen (van de productie van grondstoffen tot het eindproduct). De criteria omvatten ook diversiteit, inclusie, gendergelijkheid en relaties met lokale gemeenschappen.

  • Bestuur

Met de dimensie "bestuur" kijkt de ESG-analist naar de ethische kwaliteit van het management van een bedrijf. Dit omvat een beoordeling van de transparantie (communicatie), bedrijfsethiek, samenstelling van de raad van bestuur en anticorruptiepraktijken.

Impact van ESG-beleggen op langetermijnperformance

Beleggers die ESG beleggen willen natuurlijk hun steentje bijdragen aan een eerlijkere wereld, maar ze willen eveneens een bevredigend rendement voor het aanvaarde risico.

Vanuit een pragmatisch oogpunt staan bedrijven waarvan het beheerbeleid de facto gericht is op ESG, minder bloot aan reputatierisico's. Kortom, de waarde die het bedrijf creëert is gezonder, gericht op een langetermijnperspectief en op stakeholderkapitalisme (de belangen van werknemers, klanten, investeerders, managers, enz. op één lijn brengen).

Laten we eens kijken naar elk van de ESG-pijlers:

Milieu

Geconfronteerd met een steeds strengere regelgeving hebben bedrijven er alle belang bij om de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen. Dit verlaagt het risico van waardeverlies van vaste activa ("stranded assets") en van strafrechtelijke sancties (vervuiling door nalatigheid, enz.). Kortom, een bedrijf dat een gezonde relatie met het milieu ontwikkelt, heeft meer kans op succes op lange termijn.

Sociaal

Een bedrijf dat zich richt op het creëren van een sociaal ondersteunende omgeving zal eerder talent aantrekken en waarde op lange termijn genereren.

Bestuur

Een onderneming met een kwalitatief hoogwaardig bestuur vermindert de asymmetrie van “principal-agent” informatie (investeerder-management) en vergroot het vertrouwensklimaat. Daardoor vermindert het zijn agencykosten (wrijving door een gebrek aan vertrouwen), wat het aantrekkelijker maakt voor potentiële investeerders. Zo kan het bedrijf goedkoper kapitaal aantrekken, wat de rentabiliteit ten goede komt.

Hoe een ESG-belegging evalueren?

Er zijn een aantal tools beschikbaar om de ESG-kwaliteit van een belegging te beoordelen. Hier volgen er enkele.


Analyse van ESG-fondsen en -bedrijven

Ten eerste kunnen beleggers de niet-financiële informatie van emittenten van financiële activa vinden via hun CSR (Corporate Social Responsibility)-rapportage.

Voor fondsen zijn er een aantal officiële documenten die de lezer in staat stellen om hun beheerbeleid te begrijpen (prospectus, enz.) en om meer te weten te komen over de activa in de portefeuille.

Sommige fondsen zullen zich richten op best-in-class strategieën, waarbij zorgvuldig de beste profielen in hun sector worden geselecteerd.

Anderen kiezen voor een best-in-universe benadering, waarbij de beste emittenten worden gekozen, ongeacht de sector waarin ze actief zijn.

Het belang van ESG-rapportage en -certificering

Sommige onafhankelijke financiële instellingen, zoals Bloomberg, Refinitiv, S&P, Moody's, enz., geven ESG-ratings om beleggers en fondsbeheerders te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen, zonder dat ze een diepgaande analyse hoeven uit te voeren.

Tot slot moeten we de ontwikkeling van een aantal Europese ESG-beleggingslabels vermelden, waarvan het bekendste Belgische label Towards Sustainability is, dat bedrijven uitsluit die investeren in olie- en gasexploratie.

ESG-beleggingsmogelijkheden: veelbelovende sectoren

De trend is duidelijk: de wereldwijde financiële wereld richt zich steeds meer op verantwoord beleggen. De mogelijkheden op dit gebied nemen dan ook toe.

Als belegger die zich aangetrokken voelt tot financiële instrumenten met de beste ESG-profielen, moet u zich ervan bewust zijn dat bepaalde sectoren, zoals hernieuwbare energie, een grotere kans hebben op emittenten met een goed ESG-profiel.

Het is echter heel belangrijk om te voorkomen dat portefeuilles worden samengesteld met een sterke sectorbenadering of onvoldoende gediversifieerd zijn.


Risico's en rendement

De opbouw van een ESG-portefeuille die uw persoonlijke overtuigingen weerspiegelt, is een lovenswaardige aanpak.

Maar uw belegging moet rendabel zijn voor u. Ze moet overeenstemmen met uw financiële doelstellingen en uw beleggersprofiel, en u mag in geen geval goede praktijken op het gebied van portefeuillebeheer (diversificatie, enz.) uit het oog verliezen.

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. 
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. 
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).