Maar dit principe wordt zo vaak genoemd dat het ontdaan is van zijn oorspronkelijke betekenis. Als gevolg daarvan vinden veel beleggers het moeilijk om het serieus te nemen.
Waarom is diversificatie fundamenteel voor vermogensbeheer? Wat is de basis voor het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille? Hoe beheert u de ontwikkeling ervan?
U vindt de antwoorden hieronder.
Het belang van diversificatie voor vermogensbehoud
De mantra van alle financiële experts: diversificatie is een essentieel onderdeel van vermogensbeheer. Het komt overeen met het basisprincipe van risicobeheer (waarmee we de negatieve impact bedoelen die een schadelijke gebeurtenis zou kunnen hebben).
Het onderliggende idee is om de vermogenswaarde van een huishouden als geheel te beschouwen (portefeuillelogica). Dit betekent dat het aantal aangehouden activa wordt vermenigvuldigd en op de juiste manier wordt gewogen.
Om te diversifiëren is het in feite ongepast om puur "nominaal" te denken. We moeten in relatieve termen denken (weging).
Voorbeeld:
- Huishouden A heeft een nettovermogen ter waarde van 20 miljoen euro.
- Het bezit aandelen Y ter waarde van 100.000 euro.
Het relatieve gewicht van aandelen Y in het vermogen is 0,5%. Als het bedrijf van de aandelen Y failliet gaat, verliest huishouden A slechts 0,5% van zijn vermogen. Gezien zijn totale vermogenswaarde, kan niet worden gezegd dat deze activa het huishouden blootstellen aan een diversificatierisico.
- Huishouden B heeft een nettovermogen van 200.000 euro.
- Het bezit aandelen Y ter waarde van 100.000 euro.
Het relatieve gewicht van aandelen Y in het vermogen is 50%. Als het bedrijf van de aandelen Y failliet gaat, verliest huishouden B 50% van zijn vermogen. Voor huishouden B zou een dergelijke gebeurtenis een aanzienlijke impact hebben op de waarde. Huishouden B heeft een groot gebrek aan diversificatie.
Hou in gedachten dat diversificatie gebaseerd is op relatief gewicht.
Een gediversifieerde portefeuille opbouwen
Laten we, om nog een stap verder te gaan, eens kijken naar de logica achter het samenstellen van een aandelenportefeuille.
Activaklassen selecteren en in evenwicht brengen
Een beheerder selecteert de aandelen die in de portefeuille moeten worden opgenomen om een "antifragiel" geheel te maken.
Hij doet dit niet uit gebrek aan competentie, maar eerder omdat hij weet dat als het aankomt op risicobeheer en activaselectie, iedereen legitieme overtuigingen kan hebben, maar nooit zekerheden.
Waarom?
Juist omdat de waarde van aandelen fundamenteel gebaseerd is op de geactualiseerde waarde van toekomstige kasstromen. Met andere woorden, op de waarde die het bedrijf in de toekomst kan genereren ... wetende dat de toekomst per definitie onzeker is.
Dus, om de impact van het 'specifieke' portefeuillerisico (d.w.z. het risico dat een actief heeft op de totale portefeuille) te beperken, moet het aantal aangehouden activa worden vermenigvuldigd.
Naarmate het aantal aandelen in de portefeuille toeneemt, neemt het totale "specifieke" of "idiosyncratische" risico van de portefeuille af (risico dat wordt opgevangen door diversificatie), tot het een plateau bereikt dat overeenkomt met het "systemische" risico. Dit is het intrinsieke risico van de aandelenmarkt als geheel. Dit risico staat ook bekend als het "niet-diversifieerbare" risico, dat beleggers verplicht zijn om te nemen door ervoor te kiezen zich bloot te stellen aan de aandelenmarkt.
Correlatie van activa en risicobeperking
Het is gebruikelijk om financiële activa te categoriseren en te praten over 'activaklassen', maar het is nog belangrijker om te denken in termen van blootstelling:
- Sectoraal
- Geografisch
Door te kiezen voor een portefeuille van 20 Europese bankaandelen, lijkt uw portefeuille misschien voldoende gediversifieerd.
In feite is de correlatie tussen deze verschillende activa erg hoog. Dit betekent dat hun waarden de neiging hebben om in dezelfde richting te 'bewegen'. Met andere woorden, hun volatiliteitsprofielen lijken erg op elkaar.
Conclusie: het principe van diversificatie gaat veel verder dan het diversifiëren van het aantal individuele activa en hun relatieve gewicht. Het gaat ook over de relatieve weging van de portefeuille in termen van geografische en sectorale blootstelling.
Dynamisch portefeuillebeheer
Om het risicobeheer van een aandelenportefeuille te optimaliseren, kan deze dynamisch worden benaderd: met andere woorden, door periodiek transacties uit te voeren (kopen of verkopen, over- of onderwegen).
Marktmonitoring en strategische aanpassingen
Beleggers volgen hun portefeuilles nauwgezet op en voeren strategische aanpassingen uit als reactie op gebeurtenissen en nieuwe informatie (beurs- en economisch nieuws).
Deze techniek vereist dat men het laatste nieuws over de aandelenmarkt volgt en overweegt om actief te beleggen, wat zowel een positieve als negatieve invloed kan hebben op de uiteindelijke prestaties.
Periodieke herschikking en tactisch beheer
Een paar maanden na de samenstelling zal het aanvankelijke spreidingsprofiel van een aandelenportefeuille waarin geen transacties zijn uitgevoerd, veranderen: het feit dat een belegger er aanvankelijk voor koos om 5% van de totale waarde van zijn portefeuille in een aandeel te beleggen, betekent niet dat dit aandeel morgen nog altijd dezelfde weging zal hebben (de markt fluctueert voortdurend).
Als een aandelenportefeuille niet wordt opgevolgd (vooral over lange periodes), kan het risico van niet-diversificatie toenemen.
Daarom herschikken sommige beleggers periodiek (bijvoorbeeld elke 5-6 maanden).
Internationale diversificatie
Om uw portefeuille beter te spreiden, is het beheer van de geografische blootstelling cruciaal.
Wereldwijd beleggen en verlaagde geopolitieke volatiliteit
Beleggen in één land betekent uzelf blootstellen aan de instabiliteit van de unieke economische en sociaal-politieke situatie (elke economie heeft zijn eigen kenmerken).
Het verhoogt ook uw blootstelling aan de onzekerheden van diplomatieke relaties tussen landen, en dus aan geopolitieke volatiliteit (oorlogen, diplomatieke spanningen, economische sancties, enz.).
Om onzekerheden te beheren, moet men een internationale diversificatie uitvoeren.
Goed om te weten: als u internationaal wil diversifiëren, is het essentieel om u niet alleen te beperken tot de nationaliteit van de hoofdzetel van een actief. U moet uw portefeuille en de omzetspreiding van uw activa eveneens analyseren om een beeld te krijgen van de werkelijke geografische blootstelling.
Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document.
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten.
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).