Regeerakkoord 2025 - 2029

Begin februari 2025 werd - na lang onderhandelen - Regering De Wever I gevormd en werd het Regeerakkoord 2025-2029 tussen de Arizona-partijen afgesloten. Dit omvat het nieuwe regeerprogramma van de verschillende partijen gedurende de komende legislatuur. Het huidige regeerakkoord is vrij gedetailleerd opgesteld en omvat 203 pagina’s.

We beperken ons hierna tot de fiscale maatregelen die van belang zijn voor uw beleggingen en investeringen. 

We bevinden ons nog in de ontwerpfase. Wat de fiscale maatregelen betreft, wordt verwacht dat de meeste maatregelen in werking zullen treden begin 2026. 

Intussen circuleert er al een voorontwerp van Programmawet waarin onder meer de DBI-aftrek, de liquidatiereserve en de fiscale regularisatie zijn voorzien.

Onze Senior Wealth Planner, Ann Lanssens, licht het Regeerakkoord 2025-2029 toe. 
Verneem er alles over in deze video of lees het artikel hieronder.

Komt er een algemene meerwaardebelasting voor uw beleggingen?

Er zal een solidariteitsbijdrage van 10% worden ingevoerd op ‘gerealiseerde’ meerwaarden. Deze zal enkel de meerwaarden omvatten die worden gerealiseerd (verkocht) vanaf de datum van inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving. Dit zal vermoedelijk vanaf begin 2026 zijn. Het voorgaande impliceert dat de historische meerwaarden - de meerwaarden die werden gerealiseerd vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet - zullen worden vrijgesteld.

Minwaarden zullen aftrekbaar zijn binnen hetzelfde tijdperk, maar zullen niet kunnen worden overgedragen naar een volgend belastbaar tijdperk.

Voor de kleine beleggers zal er een voetvrijstelling gelden van 10.000 euro; dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden.

Welke activa zullen geviseerd worden onder de nieuwe meerwaardebelasting? Financiële activa en cryptomunten. Er wordt niet verduidelijkt wat er onder financiële activa dient begrepen te worden, maar aandelen, obligaties, fondsen enz. zullen onderworpen worden. Wel is uitdrukkelijk vermeld dat ook meerwaarden bij cryptomunten geviseerd zullen worden. 

Geldt de geplande meerwaardebelasting ook voor belangrijke participaties in ondernemingen? 

Er zal een bijzonder regime voor aandeelhouders met een aanmerkelijk belang van minstens 20% in een onderneming worden ingevoerd.

Er zal wel een vrijstelling gelden voor gerealiseerde meerwaarden tot 1 miljoen euro.

Boven deze drempel zal een progressief tarief van toepassing zijn, variërend van 1,25% tot 10% indien de  meerwaarde 10 miljoen euro bedraagt.

Ook hier zullen historische meerwaarden vrijgesteld zijn.

Het is koffiedik kijken op welke wijze ondernemingen gewaardeerd zullen worden om op de datum van invoering van de nieuwe wet de meerwaarde te kunnen toepassen.

Zijn er wijzigingen op til aan het belastingstelsel van de DBI-beveks?

Deze interessante beleggingsvorm voor vennootschappen blijft bestaan. Er zijn twee wijzigingen te melden:

Er zal 5% taxatie geheven worden op de gerealiseerde meerwaarde bij uitstap.

Daarnaast zal de mogelijkheid om de 30% roerende voorheffing bij dividenduitkering te verrekenen met de vennootschapsbelasting door de investerende vennootschap enkel mogelijk zijn indien er een toekenning zal zijn van minstens 50.000€ (jaarlijks te indexeren) bedrijfsleidersbezoldiging (in plaats van 45.000 euro minimumbezoldiging op vandaag). Dit impliceert dat, indien die minimum bedrijfsbezoldiging niet toegekend wordt, de dividenden van de DBI-bevek een fiscale last van 30% zullen ondergaan.

Zijn er wijzigingen gepland aan de taks op de effectenrekeningen?

Voorlopig zijn er geen wijzigingen gepland en wordt het tarief van 0,15% behouden voor effectenrekeningen boven 1 miljoen euro. Indien de solidariteitsbijdrage, dewelke hiervoor besproken werd, niet de verwachtte 500 miljoen  euro per jaar zou opbrengen, zou het tarief mogelijks toch nog stijgen.

Misbruiken zullen worden aangepakt. In het ontwerp van Programmawet worden volgende situaties geviseerd: de omzetting in nominatieve aandelen, alsook de opsplitsing van rekeningen bijvoorbeeld naar andere banken waardoor deze een waarde krijgen van minder dan één miljoen euro.

Komt er opnieuw een mogelijkheid tot regularisatie?

Er zou een permanent systeem, dus zonder einddatum, worden ingevoerd in overleg met de drie Gewesten. Het nieuwe systeem is vergelijkbaar met de vorige EBA Quater.

De tarieven zouden stijgen: voor niet-verjaarde fiscale kapitalen zou het tarief 30% bedragen en voor verjaarde fiscale kapitalen 45%. Het regeerakkoord verwees naar een “uitzondering voor belastingplichtigen te goeder trouw”. Het wetsvoorstel maakt echter geen melding meer van “goede trouw”, maar bepaalt dat voor kapitaal “verkregen door een persoon in zijn hoedanigheid van rechtverkrijgende of erfgenaam”, de boete wordt verlaagd naar 40%”.

Het nieuwe systeem zou deze zomer al in werking treden en er wordt een opbrengst verwacht van 75 miljoen euro per jaar.

Onze conclusie

U hoeft voorlopig niets te ondernemen voor uw beleggingen of grote participaties in ondernemingen, want de maatregelen zullen in principe geen terugwerkende kracht hebben. De inwerkingtreding wordt verwacht begin 2026.

Bovendien worden enkel de gerealiseerde en niet de latente meerwaarden geviseerd.

Wij zullen niet nalaten u verder te informeren van zodra er definitieve wetteksten zijn.

Voor recente updates kan u ook steeds terecht op de website van Puilaetco, via onze blog of bij uw contactpersoon van Puilaetco.

De fiscale wetgeving verandert voortdurend, soms met terugwerkende kracht, en kan bijkomende belastingen, intresten of boetes met zich meebrengen. Dit artikel vormt geen fiscaal advies. De fiscale behandeling van elke verrichting is specifiek aan de persoonlijke situatie van elk individu. De informatie die in dit artikel verstrekt wordt, is van algemene aard. Ze vervangt geen specifiek advies voor uw eigen situatie. Het is aangewezen om specifiek advies bij erkende professionals in te winnen alvorens om het even welke actie te ondernemen of ervan af te zien om te handelen.