Private equity: hoe en waarom investeren?

Als een belegger het rendement op zijn vermogen wil verhogen, kan hij zich natuurlijk wenden tot de aandelenmarkten (public equity): hij koopt aandelen van bedrijven die rechtstreeks genoteerd staan op de financiële markten.


Maar wist u dat er een heel ander soort belegging bestaat, die vertrouwelijker is, namelijk beleggen in het kapitaal van niet-beursgenoteerde bedrijven?

Lees meer over private equity in dit artikel.

Inzicht in private equity-investeringen

Private equity omvat alle investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Investeren in private equity betekent simpelweg investeren in aandelen van bedrijven die niet genoteerd staan op de financiële markten.

Dit type belegging stelt beleggers in staat om het rendement op hun geïnvesteerde kapitaal te verhogen - in ruil voor een hoger risico (onder andere minder liquiditeit dan bij beursgenoteerde aandelen).


Private equity wordt democratischer

Oorspronkelijk was private equity uitsluitend voorbehouden voor ervaren, vermogende investeerders (business angels).

Vandaag de dag helpen Europese financiële instellingen om het steeds toegankelijker te maken, met name door gespecialiseerde fondsen aan te bieden die kapitaal ophalen bij verschillende investeerders om een gediversifieerde portefeuille van niet-beursgenoteerde effecten op te bouwen. De ontwikkeling van juridische en financiële technieken in de jaren 2000 heeft ook bijgedragen aan de democratisering van private equity.

Let op: de instapdrempels voor private equity-investeringen zijn vaak hoog (minimaal enkele duizenden euro's).

Waarvoor dient private equity?

Private equity is een alternatieve methode om bedrijven te financieren. Er zijn drie courante manieren om in te stappen in een private equity-bedrijf:

  • Een bedrijf oprichten (eigen vermogen opbouwen);
  • Kapitaalverhoging;
  • Effectenruil waardoor bestaande aandeelhouders uit het kapitaal van het bedrijf kunnen stappen.

Goed om te weten: in werkelijkheid is er niet één type private equity-investering. Institutionele investeerders en gespecialiseerde fondsen hebben de neiging om hun beleggingsstrategie in te delen op basis van de levenscyclus van de te financieren bedrijven. Voor een investering in bedrijven aan het begin van hun cyclus, met een hoge mate van onzekerheid en nog niet winstgevend, spreken we van durfkapitaal. Voor een investering in bedrijven die de levensvatbaarheid van hun bedrijfsmodel bewezen hebben en kapitaal nodig hebben om te groeien, spreken we van ontwikkelingskapitaal, enz.

Diversificatie van de beleggingsportefeuille

Een beursgenoteerd bedrijf stelt beleggers in zijn aandelen bloot aan een individueel (idiosyncratisch) risico, maar het stelt hen ook bloot aan een niet-diversifieerbaar risico dat overeenkomt met het "marktrisico" of "systeemrisico".

Private equity daarentegen heeft zijn eigen logica en stelt beleggers in staat om een positie te verwerven in aandelen waarvan de prestaties gemakkelijker losgekoppeld kunnen worden van die van de financiële markten.

Deze decorrelatie helpt om een gezonde beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Opmerking: het is belangrijk om meer liquide en veilige beleggingen (met lagere rendementen) te combineren met meer dynamische beleggingen die een horizon van minstens 5 tot 7 jaar (vaak 10 jaar) vereisen, zoals het geval kan zijn bij private equity.


Actieve bijdrage aan bedrijfsontwikkeling

Private equity bevordert lokale aanwezigheid en draagt actief bij aan de ontwikkeling van bedrijven: in het geval van durfkapitaal worden investeerders uitgenodigd om een belang te nemen in innovatieve bedrijven die vaak een lokale economische structuur willen ontwikkelen.

In dit geval spelen de kapitaalverschaffers vaak een actieve rol in de bedrijven waarin ze investeren.

Beleggers of hun vertegenwoordigers zijn betrokken bij het reilen en zeilen van de onderneming, geven regelmatig advies aan het managementteam en ontwikkelen een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en afstemming van belangen. Anderzijds spelen beleggers in beursgenoteerde aandelen meestal een passieve rol, waarbij ze alleen op zoek zijn naar rendement op hun kapitaal.


Private equity: een interessante beleggingsoplossing

Het valt niet te ontkennen: de beleggingshorizon van private equity kan voor sommige beleggers bijzonder ontmoedigend zijn.

Dynamisch en niet gecorreleerd met de prestaties van de traditionele financiële markten, biedt dit type belegging een oplossing voor beleggers met een hoge risicotolerantie.

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. 
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. 
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).