Wat houdt je rol als strateeg in?
Het is een vrij brede rol. Ik zal in zekere zin de 'stem van de markten' zijn en van de overtuigingen van Quintet/Puilaetco in België. In feite maak ik deel uit van het team van Daniele Antonucci, Quintet Co-Head of Investment & CIO.
Ik zal de macro-economische standpunten en de beleggingsstrategie van de Groep delen met de stakeholders van Puilaetco. Daarnaast stel ik mijn ervaring op de markten ten dienste van cliënten en prospects, evenals van mijn collega's beleggingsadviseurs, private bankers (Client Advisors), enz.
Mijn doel is ook om mee te werken aan de profilering van private banking, vooral in Vlaanderen.
Wat motiveert je om bij Puilaetco aan de slag te gaan?
Mensen ontmoeten is altijd de drijfveer geweest achter mijn carrièrekeuzes. Ik heb me nooit laten beïnvloeden door de taal, de locatie of de grootte van het bedrijf.
Na tien jaar als Investor Relations Manager bij KBC, het grootste beursgenoteerde bedrijf van België, wat me veel heeft bijgebracht, werd ik verleid door een nieuwe uitdaging.
Ik voelde mij aangesproken door de dynamiek en de ambitie van de mensen die ik bij Puilaetco ontmoette. Ik voelde dat ik hun bedrijfsvisie kon delen en dat ik aansloot bij de cultuur van advies op maat en een holistische benadering van vermogensbeheer.
Bovendien geloof ik dat een meer wendbare structuur dan de grootbanken beter in staat is om in te spelen op de behoeften van cliënten op het gebied van vermogensbeheer. En er is groeipotentieel op dit vlak.
Puilaetco is ook een voorloper op het gebied van duurzaamheid met zijn exclusieve samenwerking met Triodos Bank. Dit is een thema dat momenteel wat onderbelicht is, maar daarom niet minder belangrijk.
Wat zijn de mijlpalen in uw carrière?
Ik ben begonnen bij Bank Brussel-Lambert, voordat dit ING werd (waar ik in het Frans werkte). In 1999 verhuisde ik naar Londen, waar ik achtereenvolgens werkte (in het Engels, natuurlijk) voor Crédit Suisse, TD Securities en ABN AMRO. Terug in België in 2008 bekleedde ik een aantal functies, voordat ik bij KBC aan de slag ging. Daar kwam ik ook terecht in een internationale omgeving, met activiteiten in 5 landen.
Aan het begin van mijn carrière werkte ik meteen in de marktenzaal, waar ik snel de fijne kneepjes van de financiële wereld leerde kennen dankzij de contacten met mijn collega's en met klanten, waaronder andere banken, verzekeraars en beleggingsfondsen. Hierdoor kreeg ik een spoedcursus in allerlei aspecten op het vlak van financiën en wat de markten beïnvloedt.
Heb je er altijd van gedroomd om in de financiële wereld te werken?
Tijdens mijn studie economie aan de Universiteit van Antwerpen was ik al een actieve belegger en dat ben ik nog steeds (hoewel ik de laatste jaren vooral in vastgoed heb geïnvesteerd).
Werken op de beursvloer versterkte mijn passie voor financiën, een soort kruispunt waar de gevolgen van politieke beslissingen, geopolitieke gebeurtenissen en verschillende economische factoren samenkomen. In de marketenzaal sta je midden op dit kruispunt en leer je snel de impact van macro-economische beslissingen begrijpen.
Wat is volgens u de meest gemaakte fout door beleggers?
Beleggers maken vaak de fout dat ze proberen de rage, de hype van de dag te volgen. Het voordeel van cliënt te zijn bij een private bank is dat je goed omringd wordt en onpartijdige aanbevelingen krijgt dankzij de open architectuur.
Hoe ziet u België ten opzichte van uw macro-universum?
De Belgische markt is natuurlijk erg klein op wereldschaal, maar daarom niet minder interessant. Veel cliënten van Puilaetco zijn ondernemers die ik graag wil ontmoeten. Naast de traditionele markten is er de niet te onderschatten private equity markt.
Persoonlijk denk ik dat een globale macrovisie gepaard moet gaan met een sterke Europese macrovisie en dat we onze Belgische ondernemers/investeerders ook een lokaal perspectief moeten bieden.