Wat is discretionair beheer?
Voor het beheer van uw beleggingsportefeuille hebt u verschillende keuzes:
- U beheert uw portefeuille volledig zelfstandig. Deze optie is ideaal voor de meest doorgewinterde beleggers: zij die de basis van het beheer onder de knie hebben en die graag het laatste nieuws over de aandelenmarkt volgen.
- U krijgt advies, maar behoudt de controle over uw portefeuille. Veel beleggers behouden graag de controle over hun portefeuille. Bij beleggingsadvies blijft u aan het stuur, maar u hebt een copiloot aan uw zijde om u te helpen de juiste beslissingen te nemen.
- U delegeert het beheer volledig. U geeft het roer uit handen aan een beheerder onder mandaat. U hoeft zich niet langer zorgen te maken over het dagelijkse beheer en kunt zich concentreren op wat voor u het belangrijkst is.
In financieel jargon wordt het derde punt "discretionair beheer" genoemd.
Definitie van discretionair beheer
Discretionair beheer stelt beleggers in staat om het dagelijkse beheer van hun portefeuille uit handen te geven door een contract te tekenen met hun financiële partner (banken, vermogensbeheerders, enz.) in ruil voor een vergoeding die overeenkomt met een percentage van het beheerde vermogen (AUM) of een vast bedrag: dit is het beheersmandaat.
Zodra het mandaat ondertekend is, neemt de bank namens u beleggingsbeslissingen - zonder dat uw goedkeuring nodig is - in overeenstemming met uw risicoprofiel, uw beleggingsstrategie (inclusief eventuele uitsluitingen) en uw individuele wensen.
De cliënt wordt daarom de "opdrachtgever" genoemd en de bank de "gevolmachtigde".
Discretionair beheer in het huidige financiële landschap
De essentie van discretionair beheer is gebaseerd op het idee dat het de voorkeur verdient om het beheer van zijn portefeuille toe te vertrouwen aan experts om de relevantie en efficiëntie van zijn beleggingen te verbeteren.
In het huidige financiële landschap is dit een bijzonder populaire oplossing voor individuele beleggers, omdat het hen in staat stelt hun beleggingsstrategieën te personaliseren, nauwer te werken aan hun financiële doelstellingen en hun risico's beter te beheren.
Goed om te weten: veel Europese beleggers hebben nog steeds een ondermaatse blootstelling aan financiële activa, wat hen op lange termijn benadeelt: getuige hiervan hun vermogenssamenstelling (overweging in vastgoed en spaarboekjes). Discretionair beheer is een oplossing om het vermogen beter te diversifiëren van beleggers die niet voldoende vertrouwd zijn met de aandelenmarkten, maar die toch willen profiteren van het bijzonder aantrekkelijke rendementspotentieel ... Dit alles zonder dat ze een opleiding moeten volgen of er dagelijks tijd aan moeten besteden.
Kenmerken van discretionair beheer
Professionele expertise van fondsbeheerders
Door het beheer van hun portefeuille te delegeren, profiteren beleggers van de expertise van vermogensbeheerspecialisten.
Hun knowhow moedigt realistisch en rationeel portefeuillebeheer aan dat de basisprincipes van goed vermogensbeheer naleeft, zoals diversificatie en zorgvuldige studie van de situatie van financiële activa (due diligence).
Kortom, u vermindert het risico van fouten.
Tijdwinst voor beleggers
De beursactualiteit volgen om de beste beleggingsbeslissingen te nemen kost veel tijd en energie.
Omdat dit zijn vak is, analyseert en evalueert de beheerder die zich bezighoudt met uw mandaat, de markt dagelijks om de timing van uw beleggingen te optimaliseren.
Door dit grotere reactievermogen kunnen beleggers beter profiteren van marktvolatiliteit en -cycli.
Aanpassing en personalisering van uw beleggingsstrategie
In functie van de marktomstandigheden past de beheerder zijn strategie voortdurend aan (tactische spreiding) en hij zorgt ervoor dat de vereisten van uw beleggersprofiel worden gerespecteerd.
Dit aanpassingsvermogen en maatwerk kan de uiteindelijke performance van de activaportefeuille aanzienlijk verbeteren.
Toegang tot gediversifieerde en soms exclusieve beleggingen
Door het beheer van verschillende portefeuilles waarvoor ze verantwoordelijk is, te centraliseren, kan een financiële instelling met mandaat een bepaald bedrag aan activa onder beheer samenvoegen.
Op deze manier ontwikkelt ze voldoende commerciële kracht om toegang te krijgen tot exclusieve en gediversifieerde producten die normaal niet toegankelijk zijn voor individuele beleggers.
Dit voordeel kan helpen om de beleggingsstrategie van de portefeuille te optimaliseren.
Het proces van discretionair beheer
Discretionair beheer biedt een zekere mate van vrijheid aan de beheerder die verantwoordelijk is voor het mandaat.
Maar het wordt geregeld in overeenstemming met een bijzonder streng juridisch en financieel kader, met als doel om de bescherming van de belegger te garanderen.
Het risicoprofiel van de cliënt beoordelen
Bij het opstellen van het beheersmandaat bepaalt de beheerder het profiel van zijn cliënt. Hiervoor worden verschillende criteria beoordeeld:
- zijn risiconiveau (risicotolerantie, enz.)
- zijn investeringshorizon (in jaren)
- eventuele specifieke behoeften (uitsluiting van bepaalde controversiële sectoren, enz.)
Een beleggingsstrategie opstellen
Zodra het beleggersprofiel vastgesteld is, werkt de beheerder een beleggingsstrategie (strategische activaspreiding) uit en belegt hij de activa in overeenstemming met de vastgelegde criteria.
Over het algemeen volgt de bepaling van de strategie een gemeenschappelijke methodologie:
Hoe hoger de risicotolerantie van de cliënt, hoe hoger de weging van risicovolle activa. Een cliënt met een dynamisch profiel kan een portefeuillestrategie 35-100 voorgesteld krijgen, waarbij de aandelenblootstelling varieert van 35% tot 100%.
Voor een defensief profiel wordt de aandelenweging verlaagd (portefeuille 0-40%), om meer ruimte te geven aan minder dynamische maar minder risicovolle activa, zoals obligaties of geldmarktproducten.
Activaselectie en -beheer
Hoe selecteert de beheerder de effecten die in de portefeuille worden opgenomen?
De beheerder moet de verschillende individuele vereisten van de belegger en de algemene beheerstrategie nauwgezet naleven.
Dit belet echter niet dat hij een zekere vrijheid heeft bij het evalueren en selecteren van de effecten of fondsdeelbewijzen die in de beleggingsportefeuille worden opgenomen.
Goed om te weten: de beheerder hoeft niet voor elke transactie of wijziging van de tactische activaspreidingsstrategie contact op te nemen met de cliënt. De tactische spreiding evolueert in lijn met de veranderingen in de macro-economische vooruitzichten, wat het mogelijk maakt om het risico-rendementsbeheer van de portefeuille te optimaliseren.
Portefeuilleopvolging en -aanpassing
Zoals we al gezegd hebben, is het voordeel van discretionair beheer dat cliënten volledig worden ontlast van het dagelijkse beheer van hun portefeuille.
Het is de taak van de beheerder om de portefeuille onder zijn verantwoordelijkheid constant op te volgen en aan te passen als zich nieuwe kansen voordoen.
Hij blijft op de hoogte van het financiële en economische nieuws, werkt samen met brokers die hem regelmatig analyses sturen en ontmoet fondsbeheerders en economen.
Dit klimaat van constante informatiebewaking stelt hem in staat om snel te reageren wanneer dat nodig is, in het belang van de cliënt.
Waarom discretionair beheer?
Praktijkvoorbeeld
De afgelopen 5 jaar heeft Marijke een portefeuille van risicovolle financiële activa (voornamelijk aandelen) ter waarde van €100.000 aangehouden en ze is er niet in geslaagd om deze te laten groeien, ondanks bijzonder gunstige financiële markten. In feite heeft ze de neiging om haar aandelen te verkopen tijdens periodes van hoge volatiliteit en ze terug te kopen tijdens meer gunstige scenario's, wat bijdraagt aan het ondermijnen van de globale performance van haar portefeuille. Vandaag vindt ze dat dit haar te veel stress bezorgt en ze wil niet langer tijd besteden aan de opvolging van de aandelenmarkt. Ze wil graag dat een specialist zich over haar portefeuille ontfermt.
Analyse: alvorens discretionair beheer te overwegen, is het voor de bank essentieel om het beleggersprofiel (risicotolerantie) van Marijke opnieuw te beoordelen teneinde de strategische spreiding te bepalen die echt bij haar past. Door dit te doen, kan de gevolmachtigde beheerder een portefeuille samenstellen die haar de grootst mogelijke gemoedsrust geeft, terwijl ze tegelijkertijd kan genieten van de langetermijnvoordelen van beleggen op de financiële markten.
Goed om te weten: als het om beleggen gaat, is één van de belangrijkste drijvers van langetermijnperformance het beperken van het heen en weer gaan op de markten. Als uw strategische spreiding overeenkomt met uw beleggersprofiel, hebt u meer kans om realistische doelstellingen voor uzelf te bereiken.
Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document.
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten.
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).