Navigeren tussen douanerechten en volatiliteit

Counterpoint april 2025

Opmerking: Alle verwijzingen naar portefeuillepositionering hebben betrekking op onze discretionaire vlaggenschipportefeuilles. Cliënten met portefeuilles op maat of adviesportefeuilles dienen hun client advisor te raadplegen voor de laatste stand van zaken.

 

Wat u moet weten

  • De VS kondigden onlangs uitgebreide douanerechten aan, wat vergeldingsmaatregelen uitlokte van China en de Europese Unie. Deze escalatie brengt risico's met zich mee voor de groei en de inflatie. De onzekerheid rond de invoering van de douanerechten, die vaak wordt uitgelokt door plotse aankondigingen en omslagen, heeft meer schade toegebracht aan het sentiment dan de douanerechten zelf. Met de invoering van nieuwe regels zouden de markten echter kunnen starten met zich aan te passen, vooral wanneer de onderhandelingen zullen beginnen. Hoewel dit kan veranderen naarmate de situatie evolueert, hebben we uitzonderlijk besloten om de portefeuilles momenteel niet aan te passen aan hun langetermijndoelen. Na de val van de aandelen en de stijging van de staatsobligaties is onze huidige positionering voorzichtiger, met minder globaal risico. We zijn er nog niet, maar lagere waarderingen kunnen uiteindelijk selectieve instapmomenten bieden in aandelen en schuldpapier.

  • De recente volatiliteit heeft ons herinnerd aan het belang van de bescherming van portefeuilles tegen verliezen, terwijl groei nagestreefd wordt. We houden een 'verzekeringsinstrument' aan in onze belangrijkste discretionaire portefeuille en enkele andere portefeuilles dat in waarde stijgt wanneer Amerikaanse aandelen dalen. Gezien de koersval hebben we besloten om een deel van deze bescherming te verkopen om de winst vast te zetten, terwijl we een deel behouden om de gevolgen van verdere volatiliteit op te vangen. Deze strategieën nemen het risico niet weg, maar kunnen de klap wel verzachten, net als een echte verzekering. We staan klaar om de portefeuilles waar nodig verder aan te passen. Om de diversificatie in onze selectie van beleggingsfondsen verder te vergroten, zijn we ook bezig om onze blootstelling aan een actief Europees fonds met een specifieke, meer geconcentreerde stijl te verminderen en over te hevelen naar een beursgenoteerd fonds met een bredere focus, waardoor de volatiliteit en het risico worden beperkt. 

Handelsoorlogen: inzicht in de weg naar een oplossing 

De escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld haalt de krantenkoppen en drijft de marktvolatiliteit omhoog. De VS kondigden vorige week de heffing van douanerechten aan voor hun belangrijke handelspartners, waardoor het effectieve tarief voor de VS een niveau bereikt dat in decennia niet meer voorgekomen is, inclusief een universeel basistarief van 10% en gerichte wederzijdse douanerechten. Dit alles komt boven op de douanerechten die al geïmplementeerd zijn. Voor China komt er een heffing van 34% boven op de bestaande 20%, wat China ertoe heeft aangezet om terug te slaan met een gelijkwaardige verhoging. De Aziatische landen behoren tot de zwaarst getroffen landen (hoewel sommige nu aangeven bereid te zijn om te onderhandelen, zoals India en Taiwan), waarbij Japan ook te maken krijgt met een heffing van 24%. De Amerikaanse president Trump kondigde ook een heffing van 20% aan voor de Europese Unie (die eveneens gematigde vergeldingsmaatregelen aankondigde) en van 10% voor het Verenigd Koninkrijk. Maar er zijn ook uitzonderingen. De douanerechten voor Canada en Mexico blijven 25%; de heffing voor buitenlandse auto's en auto-onderdelen blijft ook 25%; goud, andere metalen en mineralen zijn vrijgesteld, net als sectoren zoals halfgeleiders en farmaceutische producten. 

Deze escalatie van de handelsspanningen zorgt voor extra neerwaartse druk op de economische groei en kan de inflatie opdrijven. Voorlopig richten de markten zich meer op de kortetermijngevolgen voor de economische activiteit (zwakkere groei) dan op de impact op de consumenten- en producentenprijzen (hogere inflatie). Hoewel de arbeidsmarkt in de VS sterk blijft, zoals blijkt uit de cijfers van afgelopen vrijdag, was de belangrijkste impact tot nu toe echter op het vertrouwen van investeerders, bedrijven en consumenten omwille van de onzekerheid die wordt gegenereerd door de aankondigingen over de internationale handel. Hoewel het moeilijk is om te weten of we ons op het hoogtepunt van de onzekerheid bevinden, aangezien de handelsspanningen verder kunnen escaleren, denken we dat de weg naar een oplossing waarschijnlijk een 'proces' zal zijn. Beleggers kennen nu de nieuwe spelregels inzake de handel in goederen, en mogelijke onderhandelingen zouden de onzekerheid kunnen verminderen. Dit zou beleggingskansen kunnen bieden in activa waar de waarderingen nu neerwaarts worden bijgesteld, van aandelen tot schuldpapier. 

Fiscale stimulans: een ondergewaardeerde marktmotor 

We zijn nog niet in een positie om 'de dip te kopen' (om activa met korting te kopen, hopend op een latere heropleving). De onzekerheid is immers nog niet echt weggenomen. De invoering van de douanerechten kan moeilijk zijn, gezien de vrijstellingen, en de markten weten niet hoe lang deze tarieven van kracht zouden kunnen zijn. Onderhandelingen, als en wanneer ze plaatsvinden, kunnen deze onzekerheid verminderen, hoe lang en ingewikkeld het proces vandaag ook lijkt. Maar alleen kijken naar douanerechten zou echter kortzichtig kunnen blijken. De sequentiëring van het Amerikaans beleid (nu douanerechten invoeren, met een negatief effect, vóór het positieve effect van belastingverlagingen en deregulering) heeft de markten angst aangejaagd. Hoewel dit waarschijnlijk later zal komen, gezien de noodzaak van goedkeuring door het Congres, zou de regering Trump zich nu moeten focussen op fiscale maatregelen en deregulering. Fiscale stimulansen zouden een rugwind moeten zijn voor de Amerikaanse economie en markten, en een aantal van de neerwaartse risico's van hogere douanerechten moeten compenseren. 

De rest van de wereld zou eveneens van fiscale stimulansen moeten profiteren, naast monetaire stimulansen in de vorm van renteverlagingen, die waarschijnlijker zijn in de eurozone, waar de inflatie lager is dan in de Verenigde Staten, met het Verenigd Koninkrijk ergens daartussenin. In Europa hebben de beleidsmakers de afgelopen maanden vooral gesproken over extra Europese uitgaven en investeringen, van defensie tot infrastructuur. Omwille van deze belangrijke katalysator hebben we onlangs onze blootstelling aan Europese aandelen verhoogd tot een tactische overweging. Uiteraard hebben we verschillende Europese defensieaandelen toegevoegd aan onze lijst van in aanmerking komende beleggingen voor cliënten in onze mandaten van beleggingsadvies. Maar in onze discretionaire portefeuilles hebben we ons niet alleen gericht op defensieaandelen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor een bredere blootstelling. Defensie- en begrotingsuitgaven zullen diverse sectoren ten goede komen, zoals industrie, financiën, technologie, nutsbedrijven en energie. We willen een gediversifieerde strategie aanhouden en niet te veel blootgesteld zijn aan één nauwe sector.  

Hoe kijken naar aandelen in de huidige omgeving? 

We krijgen veel vragen of beleggers vertrouwen moeten blijven hebben in Amerikaanse aandelen en het antwoord is ja. Wij denken dat Amerikaanse aandelen een aantrekkelijke activaklasse blijven. Uit ons onderzoek blijkt dat de winstvooruitzichten op middellange termijn superieur zijn. Het is een brede, hoogwaardige en liquide markt die sterk blootgesteld is aan belangrijke thema's zoals AI, cloudinfrastructuur en medische innovatie van de volgende generatie. Het is ook een markt waar de waarderingen op korte termijn hoog zijn, maar door de verkoopgolf worden ze weer redelijker.  

Moeten we nu in Amerikaanse aandelen beleggen? Nog niet. Onlangs hebben we een deel van onze Amerikaanse spreidingen overgeheveld naar markten met aantrekkelijkere waarderingen en positieve katalysatoren. We hebben dit op twee manieren gedaan. Ten eerste zijn we overgestapt van Amerikaanse aandelen in de brede zin, waar de waarderingen hoog waren, vooral in de technologiesector, naar een gelijkgewogen index. Deze index hecht meer belang aan aantrekkelijker gewaardeerde sectoren, zoals Amerikaanse industriële en financiële waarden, die ook zouden kunnen profiteren van handelsbescherming, fiscale stimuleringsmaatregelen en financiële deregulering. Ten tweede hebben we onze positie in Europese aandelen verhoogd (inclusief het Verenigd Koninkrijk in portefeuilles in pond sterling), waar we een boost verwachten van fiscale stimuleringsmaatregelen, die vooral gericht zijn op defensie en infrastructuur. Beter gewaardeerde activa dalen doorgaans minder dan duurdere activa in geval van een verkoopbeweging. 

Hoewel dit snel kan veranderen naarmate de gebeurtenissen zich ontvouwen, hebben we voorlopig actief besloten om de portefeuilles niet te herschikken in functie van hun risico- en rendementsdoelstellingen op lange termijn. Rekening houdend met de aandelendaling en de rally in staatsobligaties, is ons kortetermijnstandpunt defensiever geworden, met minder aandelen en meer obligaties, met een lager risiconiveau. Natuurlijk blijft de situatie erg veranderlijk en kan onze positionering snel veranderen als er zich katalysatoren voordoen, zoals vergeldingsmaatregelen, handelsonderhandelingen of beleidsstimulansen. Ons strakke risicobeheerproces zal een belangrijke input blijven leveren voor wanneer en hoe risico toe te voegen of te verminderen. 

De waarde van 'verzekering' en portefeuillediversificatie in volatiele markten 

We houden al lange tijd een 'verzekeringsinstrument' aan dat in waarde stijgt wanneer Amerikaanse aandelen dalen (voor zover de kennis en ervaring van de cliënt en de beleggingsrichtlijnen en -regels dit toelaten), om aandelendalingen op te vangen. Vorige maand, toen de marktvolatiliteit toenam, hebben we een deel van die positie verkocht om de neerwaartse risico's te beperken. We voeren nu een vergelijkbare strategie uit, waarbij we een bijkomende winst in deze positie vastzetten en tegelijkertijd de bescherming herijken ingeval de markten verder zouden dalen. Om duidelijk te zijn: het is onwaarschijnlijk dat deze strategieën alle neerwaartse risico's wegnemen. Het zou simpelweg te duur zijn om je tegen alle mogelijke risico's te verzekeren. Deze strategieën kunnen echter wel enige compensatie bieden wanneer de markten dalen, waardoor het parcours wordt afgevlakt. 

Wat helpt nog meer in deze omgeving? Uw rendements- en risicodoelstellingen voor ogen houden. Heeft het zin om uw beleggingen met verlies te verkopen wanneer de markten dalen en te proberen later weer in de markt te stappen, waarbij u onvermijdelijk een hogere prijs betaalt? Wij denken van niet. Wij denken dat het vaak verstandiger is om gediversifieerd te blijven over regio's en activaklassen, zodat een schommeling in een deel van de portefeuille (bijvoorbeeld aandelen) kan worden gecompenseerd door een winst elders (bijvoorbeeld staatsobligaties, die de neiging hebben om te stijgen wanneer de onzekerheid toeneemt). Bovendien vervangen we nu een beleggingsfonds met een smalle focus door een breder instrument dat de evolutie van de volledige Europese markt volgt, waardoor de volatiliteit en het risico afnemen. We houden ook vast aan onze bestaande beleggingen in staatsobligaties, bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit en inflatiegelinkte obligaties, goud en grondstoffen. Voorlopig hebben we een lagere blootstelling aan risicovolle obligaties, ook al worden de waarderingen aantrekkelijker. Deze positionering is bedoeld om het effect op de portefeuilles te beperken van de onzekerheid die waarschijnlijk zal blijven bestaan totdat de handelsspanningen wegebben en het beleid wordt gestimuleerd. 

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. 
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. 
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).