Bouwen aan de toekomst: de fundamenten van financiële planning

Wil u bouwen aan uw toekomst en allerlei projecten kunnen financieren die belangrijk voor u zijn? Dan zal financiële planning ongetwijfeld een essentiële rol spelen in dit proces! Maar als spaarder kunt u dit niet doen zonder een minimum aan voorbereiding.

Wat zijn de strategieën, de te vermijden valkuilen, de tips en tricks? In dit artikel verneemt u alles over de verschillende aspecten van financiële planning.

De definitie van een goede financiële planning

Financiële planning is een methode om uw financiële doelen te definiëren en een plan uit te werken om ze te bereiken.

Het idee is om uw huidige situatie, uw behoeften en ambities te inventariseren teneinde een strategie op maat te creëren en weloverwogen financiële beslissingen te nemen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is financiële planning bedoeld voor iedereen die een zekere toekomst wil opbouwen, ongeacht leeftijd of sociale of beroepssituatie.

Uiteindelijk is financiële planning een kunst die u zal helpen uw uitgaven onder controle te houden, u te beschermen en u meer gemoedsrust te geven.

Financiële planning, stap voor stap

Er zijn een aantal belangrijke stappen voor een goede planning:

  • Maak de balans op van uw financiële situatie. Dit omvat een analyse van uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen als geheel.
  • Richt u op uw doelen. Dit kan gaan over het kopen van een huis, de overdracht van uw vermogen, enz.
  • Stel een plan op.
  • Volg het plan en update het. Het leven loopt niet altijd van een leien dakje. Het is normaal dat uw verwachtingen en behoeften veranderen. Vergeet niet om uw plan bij te werken als dat nodig is.

 

Ideeën voor technieken om te gebruiken in uw financiële planning

Om te beginnen is het belangrijk om uw uitgaven te formaliseren en een beter beeld te krijgen van uw algemene financiële situatie.

U kunt een blad papier gebruiken, een tabel tekenen en uw terugkerende uitgaven classificeren... of werk het allemaal uit in Excel!

Het maakt niet uit hoe u het doet. Het doel is dat u uw budgettaire context in detail analyseert.

Dit is een zeer interessante fase: u zult in staat zijn om te bepalen aan welke uitgaven niet kan worden geraakt en welke kunnen worden gereduceerd. U hebt een betere controle over uw uitgaven.

Een budget bepalen aan de hand van middelentoewijzing

U weet hoeveel u uitgeeft en waarom.

Nu kunt u het budget bepalen dat u als percentage wil toewijzen aan elk van de verschillende budgetbeheerposten.

Er zijn er meestal 3:

  • noodzakelijke uitgaven (huisvesting, elektriciteit, verzekering, enz.),
  • vrije uitgaven
  • sparen en beleggen

Iedereen moet zijn behoeften kunnen inschatten om een geloofwaardige en relevante toewijzing te bepalen. Ter informatie is er de 50/30/20-methode, waarbij 50% van het inkomen aan uitgaven wordt toegewezen. Als algemene regel geldt dat huishoudens met een hoger inkomen minder uitgeven aan basisbehoeften dan bij de 50/30/20-methode. Het is dus belangrijk om een 100% persoonlijke verdeling te maken.

 

Sparen en beleggen

Het is normaal om het beste rendement op uw spaargeld te willen. Maar het zou onverstandig zijn om u halsoverkop te storten op producten die het beste rendement lijken te bieden: het is juist essentieel om keuzes te maken die passen bij uw beleggersprofiel.

Om te beginnen is het heel belangrijk dat u voorzorgsspaargeld opbouwt, meestal gelijk aan minstens 6 maanden uitgaven. Als u dit hebt gedaan, kunt u verder gaan met het beleggingsgedeelte.

Van daaruit kunt u twee dingen identificeren:

  • Uw risicotolerantie
  • Uw beleggingshorizon

Hoe hoger uw risicotolerantie (d.w.z. uw vermogen om verliezen te dragen) en uw beleggingshorizon, hoe groter het deel van uw spaarbudget dat u kunt besteden aan dynamische beleggingen met een hoog potentieel rendement (maar die aan de andere kant een risico van kapitaalverlies inhouden).

Als u dat gedaan hebt, hebt u een beter idee van de soorten activa die u in uw portefeuille kunt aanhouden: aandelen, obligaties, ...

Als u zichzelf daarentegen beschouwt als iemand met een lage risicotolerantie, zal u een groter deel van uw spaargeld toewijzen aan risicoloze beleggingen met kapitaalgarantie.

De juiste beleggingsproducten kiezen

Nu u een idee hebt van de verdeling van uw spaargeld over de verschillende soorten activa, kunt u zich afvragen welk soort beleggingsproduct u zou willen nemen.

Het doel is om te kiezen wat voor u het meest zinvol is (terwijl u zorgvuldig de beperkingen analyseert, zoals het vastzetten van kapitaal voor een bepaalde periode, enz.).

Er bestaan talrijke producten, zoals levensverzekeringen.

 

Te vermijden fouten bij het opstellen van een financiële planning

Uitgaven vergeten: bij het opstellen van een budget is het essentieel om rekening te houden met alle uitgaven. Voor de zekerheid kunt u kiezen voor een marge van meer dan 10% van de uitgaven die u in gedachten hebt.

Leg niet al uw eieren in één mand: dit is een populair gezegde dat alle spaarders zouden moeten onthouden. Niet diversifiëren is een fout die vrij veel gemaakt wordt. Het is belangrijk om na te denken over het spreiden van uw beleggingen over verschillende soorten beleggingsinstrumenten.