Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

4 september 2024

Focus van beleggers verschuift
van inflatie naar werkgelegenheid

Kunstmatige intelligentie (AI) is één van de grootste marktverhalen van de afgelopen jaren. In het middelpunt staat Nvidia, het Californische bedrijf dat tot een paar jaar geleden vooral bekend stond om zijn grafische kaarten die worden gebruikt in de gaming industrie. Ruim voor de lancering van ChatGPT zette het chipbedrijf al vroeg in op AI, wat enorm renderend was en het tot één van de meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven ter wereld maakte. Afgelopen woensdag maakte Nvidia zijn langverwachte tweedekwartaalresultaten bekend. Opnieuw overtroffen de winst en omzet de analistenverwachtingen, dankzij de sterke vraag naar Nvidia's producten. Nvidia verhoogde ook zijn winstverwachting voor het huidige kwartaal. Ondanks deze solide resultaten daalde de aandelenkoers echter. Het lijkt erop dat beleggers teleurgesteld waren dat het bedrijf zijn winst- en omzetverwachtingen niet met een grotere marge versloeg. Deze reactie van de markt was vergelijkbaar met die van andere 'Magnificent Seven' technologiebedrijven, waarvan de minder hoge winst en omzet leidden tot gematigde reacties op de aandelenkoers. 

Nu het tweedekwartaalresultatenseizoen grotendeels achter de rug is, kunnen we concluderen dat de resultaten van de S&P 500-bedrijven over het geheel genomen aan de sterke kant waren. Ondanks enkele zwakke punten, vooral bij bedrijven die te maken hebben met inkomsten uit China of consumenten met een laag inkomen, kende de winst van de S&P 500 een tweecijferige groei ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot voorgaande kwartalen zijn het niet alleen de 'Magnificent Seven' die de winstgroei aandrijven. Buiten deze groep liet het gemiddelde van de bedrijven een behoorlijke groei van de winst per aandeel zien, met een gemiddeld ritme van één cijfer. Bovendien groeiden de winstmarges licht, wat duidt op een gezond bedrijfsklimaat. 

Naast een solide winstseizoen zien de Amerikaanse economische cijfers er gezond uit en blijven ze over het algemeen in lijn met onze verwachting van een positieve, maar tragere Amerikaanse economische groei. Dit is gunstig geweest voor onze aandelenportefeuilles, die een herstel kenden sinds begin augustus, toen ze het even moeilijk hadden na een zwak banenrapport in juli in de VS. Naarmate de presidentsverkiezingen in de VS dichterbij komen, verwachten we echter dat de markten volatieler zullen worden en we blijven onze portefeuilles goed gespreid houden over activa, regio's en sectoren. Bovendien is het 'aandelenverzekeringsinstrument' dat we in de portefeuilles aanhouden (waar toegestaan door de kennis en ervaring van de cliënt, beleggingsrichtlijnen en regelgeving), bedoeld om het effect van mogelijke ongunstige marktscenario's te beperken.

Inflatiecijfers VS en eurozone versterken argumenten voor renteverlagingen 

In de VS liet de basisprijsindex van de persoonlijke consumptieuitgaven (PCE), die geen rekening houdt met volatiele componenten zoals voedsel- en energieprijzen en die de favoriete maatstaf voor inflatie van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) is, in juli een gematigde stijging optekenen van 0,2%, wat in lijn was met de marktverwachtingen. Jaar-op-jaar bedroeg de PCE kerninflatie 2,6%, iets onder de verwachtingen. 

In de eurozone lieten de inflatiecijfers ook een gunstige trend zien. De consumptieprijsindex (CPI) steeg in augustus met 2,2% j-o-j, een aanzienlijke daling ten opzichte van 2,6% in juli en ook de kerninflatie vertraagde van 2,9% naar 2,8%. 

Nu de inflatie de afgelopen maanden verder gematigd is, zijn de argumenten voor renteverlagingen door de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) sterker geworden. De opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole wijzen er ook op dat de Fed klaar is om haar focus te verleggen van het temperen van de inflatie naar het ondersteunen van de werkgelegenheid en, bijgevolg, van de globale economische groei. Wij verwachten dat de Fed en de ECB de rente in september zullen verlagen, gevolgd door extra verlagingen later in het jaar: één tot twee verlagingen door de Fed en één door de ECB. Dit zal waarschijnlijk positief zijn voor de markten. Daarom houden we iets meer aandelen aan dan onze gebruikelijke activaspreiding voor de lange termijn en hebben we een voorkeur voor Europese staatsobligaties met een korte looptijd (gilts met een korte looptijd in portefeuilles in pond sterling) en Europese bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, die zouden moeten profiteren van renteverlagingen. 

Deze week: focus op Amerikaanse werkgelegenheid en inkoopmanagersindexen  

De belangrijkste gegevens voor deze week zijn het Amerikaanse banenrapport (vrijdag), dat een belangrijk inzicht zal geven in de gezondheid van de arbeidsmarkt. Een sterker werkgelegenheidscijfer dan verwacht of een lager werkloosheidscijfer dan verwacht zou het aantal renteverlagingen dat de markten momenteel verwachten, kunnen verminderen. Anderzijds kan een zwak rapport de marktverwachtingen van grotere renteverlagingen versterken. De publicatie van de Amerikaanse Purchasing Managers' Indices (PMI's) van het Institute of Supply Management voor de verwerkende nijverheid (dinsdag) en de dienstensector (donderdag) zal ons meer informatie geven over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie.

Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Gegevensbescherming.